שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהן הסיבות ליקיצה מוקדמת ואיך לטפל בהן?
שתי סיבות מרכזיות יש למקיצים מוקדם, עוד לפני שעולה השחר:
1. גיל - אנשים מבוגרים נוטים ללכת לישון מוקדם, מה שמשפיע לא פעם על שעת היקיצה שלהם. בנוסף לכךגם הורמון המלטונין נמצא ברמה נמוכה אצלם, מה שמקצר עוד את הלילה.
2. דיכאון - יקיצה מוקדמת היא אחד מתסמיני הדיכאון ולכן כדאי להתייחס לכך ברצינות הנדרשת.
אז מה עושים?
אם אתם מתעוררים לפני עלו החמה עקב גילכם החליטו האם אתם רוצים פשוט להתחיל את היום מוקדם, או פנו לרופא המשפחה על מנת לקבל תרופה המגבירה את המלטונין בגופכם. ישנן גם תרופות טבעיוץ שיכולות לסייע, אך כדאי בכל מקרה להיוועץ ברופא המשפחה. באם אתם סובלים מדיכאון והוא זה שמשפיע על היקיצה המוקדמת רצוי שתפנו בהקדם לקבל עזרה מקצועית. טיפול נכון ישפיע לטובה על מצבכם הנפשי וכמובן על השינה.
מהם הביטויים השכיחים של הדמנציה?
אלו הם ביטוייה השכיחים של הדמנציה (על בסיס הנכתב בחוברת מידע של קופת חולים כללית):
1. פגיעה בזיכרון לטווח קצר - כולנו שוכחין מדי פעם מה רצינו לעשות, מילים מוכרות, או מספרי טלפון, ומאוחר יותר נזכרים בהם. אנשים עם דמציה ישכחו את הדברים הללו לעיתים קרובות יותר ולעיתים אך ישכחו רצו לעשות או להגיד משהו.
2. פגיה בביצוע מטלות מוכרות - כאר אנו עסוקים במספר משימות, כמו לדוגמה, אירוח חברי לארוחה - לעיתים קורה, שלא נשים לב ונזכר רק בסוף הארוחה ששכחנו להגיש מנה מסויימת. לעומת זאת, אדם עם דמנציה עלול לשכוח שבכלל הכין אותה.
3. ירידה בלקיחת יוזמה (אפתיה) - כולנו מתעייפים לעיתים ממטלות היום יום אצל רובנו זו תופעה חולפת או באה והולכת. אדם עם דמנציה עלול להפוך לפסיבי לחלוטין ואדיש לסביבתו, יסרב לצא מהבית למפגשים חברתיים או משפחתיים ולפעילויות אחרות אליה היה רגיל, ויזדקק לעידוד ודחיפה.
4. קשיי שפה ותקשורת - כולנו נתקלים במצבים בהם קשה לנו למצוא מילה שעומדת על קצה הלשון, אך לרוב, נצליח לסיים את המשפט עם מילה מתאימה אחרת. אדם עם דמנציה עלול להחליף את המילה החסרה במילים שאינן מתאימות, לשכוח מספר מילים במשפט, ולהפוך את המשפט לבלתי הגיוני.
5. פגיעה ביכולת לזהות חפצים ובני אדם - אדם עם דמנציה, יחווה, לעתים, חוסר יכולת לזהות חפצים מוכרים (מזלג, מברשת שיניים, כיסא), או אנשים הקרובים אליו (ילדים, חברים). הדבר אינו נובע מפגיעה בתפקוד החושים, אלא כתוצאה מהמחלה.
6. קשיי התמצאות במקום ובזמן - טבעי לשכוח לרגע איזה יום היום, או לאן התכוונו ללכת. אדם עם דמנציה עלול ללכת לאיבוד בשכונה לו, מבלי לדעת היכן הוא נמצא, אי הגיע לשם וכיצד יחזור הביתה.
7. קשיים ביכולת השיוט והתכנון - אנשים בדרך כלל יודעים לנהל את חשבונות הבנק שלהם ומתכננים את ההוצאות הכספיות. גם אם יתבלבלו בחישובים מסובכים, לבסוף יגיעו לפתרון. אדם עם דמנציה עלול לשכוח לחלוטין את משמעות המספרים ומה יש לעשות בהם. לעיתים, יבזבז כספים בצורה מוגזמתאו יחסוך במוצרי יסוד.
8. שינויים במצב הרוח ושינויים בהתנהגות - לכולנו יש לפעמים יום גרוע, כולנו לעיצים עלולים להיות עצובים, מתוחים או עצבניים. אצל אדם עם דמנציה מתרחשים שינויים קיצוניים במצב הרוח, לעיתי ללא סיבה נראית לעין ותוך פרקי זמן קצרים.
9. שינויים באישיות - באופן טבעי עם העלייה בגיל, רואים לעיתים, הקצנה בתכונות אופי מסויימות. אצל אדם עם דמנציה, אפשר לראות שינויים באישיות המתבטאים לעיתים בהקצנה של תכונות קיימות, או בהופעתן של תכונות חדשות שמעולם לא איפיינו אותו - הוא עלול להפוך לקנאי, מלא בפחדים, תוקפני, כמו שלא היה בעבר.
איך לסייע לאדם דמנטי ברחצה?
אנשים החולים בדמציה מסרבים לעתים להתרחץ מסיבות שונות, החל מנסיבה שהם מרגישים נקיים ועד האפשרות הפעולת הרחצה גורמת להם לחוסר נוחות. הנה עצות שניתנו על ידי קופת החולים הכללית בחוברת מידע שהוציאו בנושא:
יש להקפיד על רוגע ועדינות במהלך הרחצה. הזמינו את האדם למקלחת בנימוס והנחו אותו מה עליו לעשות.
יש להקפיד על שגרת רחצה קבועה, כולל שעה קבועה. הדבר יצור פחות התנגדויות.
פשטו את המשימה על ידי הפיכתה לרצף פעולות פשוטות.
במידה ונעים לו או לה להתרחת בבגד ים או עם תחתונים - אפשרו זאת.
הכינו בגדים ומגבות מראש.
השתמשו באביזרי רחצה קבועים ומעטים (סבון אחד, שמפו אחד וכו) על מנת להפחית בלבול.
עדיף להתרחת במקלחת ולא באמבטיה. באם אין אפשרות כזו הקפידו לא למלא יותר מדי מים באמבטיה מחשש לטביעה ובדקו את טמפרטורת המים מחשש לכוויות.
בשלבי המלחה המתקדמים אין להשאיר את האדם החולה לבדו במקלחת.
יש להקתין אביזרי בטיחות בחדר האמבטיה - מעקה, שטיחון או מדבקות נגד החלקה, כיסא וכיו"ב.
ניתן לשיר או להשמיע מוסיקה בזמן האמבטיה כדי להנעים את הזמן.
נצלו את זמן הרחצה כדי לבדוק האם יש על הגוף פצעים, פריחות ועוד.
איך לשמור על הטיפוח בגיל הזהב?
כך תשמרי על טיפוח בגיל הזהב:
1. אל תתאמצי לקנות את הבגדים הכי אפנתיים שיש. התאימי את הבגדים שאת קונה למבנה גופך ולנוחיותך.
2. ודאי שהבגד "יושב" טוב מכל הכיוונים.
3. העדיפי חולצות שלא חושפות את כל החלק העליון של היד, אלא כאלה שמסתירות אותו מעט.
4. אינך חייבת ללכת עם חולצה סגורה המסתירה את כל המחשוף. ההפך הוא הנכון, איזור המחשוף יכול להיישאר פתוח וניתן לענוד שרשרת שתתאים לבגד.
5. התייעצי עם הספר לגבי צביעת השיער. לא לכל אחת מחמיאה הצביעה. ישנן נשים שצבע השיער דווקא מדגיש אצלן את הקמטים וצבע העור החיוור.
6. המעיטי באיפור ובכל מקרה אל תדגישי את איזור העיניים.
7. שמרי על כושר והרבי לצעוד ברגל.
8. פנקי את עצמך בסבונים ובקרמים ריחניים ונעימים.
9. השתדלי, ככל הניתן, לשבת וללכת זקופה.
10. ולבסוף, מצאי תעסוקה מהנה ומספקת לשעות הפנאי ואל תוותרי על קשרי ידידות. כל אלה יתרמו לאושרך וישפיעו גם על המראה.
על מה להקפיד במעבר לדיור מוגן מבחינת תכנון הדירה?
הנה עצותיה של האדריכלית דנית שנהב לגבי מעבר לדיור מוגן מההיבט של תכנון הדירה:
1. לבודדים או לבעלי מוגבלות פיסית, מומלץ לבחור להתגורר במבנה הראשי בכדי להקל על המעברים התכופים ממקום למוקם.
2. מבחינת המרפסת, כדאי לבחור בדירה אשר הנוף הנשף ממנה יהיה פתוח אל מרחבים פתוחים ולא אל מבנה צמוד. בנוסף, כיוון שהמרפסת מהווה פינת אירוח, יש לבדוק שהיא מקורה ומוגנת משמש.
3. יש לבדוק שהדירה מכילה מספיק ארונות ומקומות איחסון ואם לא, למצוא פתרונות איחסון נוספים. כדאי לבדוק אפשרות לקבלת מחסן בנוסף לדירה, המאפשר איחסון ושמירה על חפצים וזיכרונות, כפי שמקובל בחלק מהפרוייקטים.
4. יש לקחת בחשבון מצבים עתידיים בהם יהיה צורך להכניס לדירה עובד זר ולכן יש לבדוק שיהיה מקוםלשכן אותו וכי שירותי האורחים מתאימים גם לשימוש רחב יותר.
5. חדר שירותים ואמבט נוספים חשובים גם במקרה ובני הזוג בחרו לישון בנפרד. במקרה כזה הסלון ישמש למעשה גם כחדר שינה. במקרים אלו רצוי שחדר השירותים הסמוך לסלון יכיל גם משטח כיור, ארונית ואפילו מקלחון. באמבטיה יש לבדוק שהמקלחון מרווח מספיק, שיש ידיות אחיזה בטיחותיות ושהריצוף הינו נגד החלקה.
6. יש לבדוק שדלתות הדירה מאפשרות מעבר עם כסא גלגלים ורוחבן לא פחות מ-90 ס"מ. בנוסף, יש לוודא שדלתות האמבטיה נפתחות באופן דו-כיווני, למקרה ויהיה צורך לסייע לדייר בשעת מצוקה.
7. למי שמעדיפים לכבס בעצמם ולא להשתמש בחדר הכביסה הציבורי יש לבדוק שיש מקום לאחסן את מכונת הכביסה והמייבש.
8. בדרך כלל המטבח בדירה יהיה קטן מהמטבח בדירת המוצא, לכן כדאי לוודא שיש מקום למקרר גדול וניצול מקסימלי של מקום לפתרונות אחסון. בנוסף, ודאו יש אוורור למטבח למניעת ריחות בדירה ובמסדרונות.
9. מומלץ לבדוק שמיזוג האוויר נמצא בשליטה אינדבידואלית ושישנם גם פתרונות לחימום הדירה.
10. שיכרו במקום דירה לחודש, חודשיים והתנסו במעבר הדרגתי שיגבש סופית את החלטתכם ויעניק לכם תחושת בטחון שתמיד תוכלו לחזור לביתכם במידת הצורך.
יצאנו לפנסיה אבל אין לנו הכנסה מספקת. מה עושים?
אפשרות חשובה בדיוק לבעייה זו נקראת "משכנתא הפוכה" ובה תקבלו הלוואה על חשבון נכס שברשותכם ושלא תרצו לממש, כמו דירה או בית בו אתם מתגוררים. הרעיון: הבנק או החברה המלווה נותנים לכם סכום חודשי על חשבון הנכס שברשותכם. ביום בו תחזירו ציוד לבורא יצטרכו היורשים להחזיר את החוב לבנק ויוכלו לעשות זאת במימוש הנכס על ידי מכירתו או השכרתו או מכספם שלהם. אם זה מזכיר לכם משכנתא זה לא מקרה - זו משכנתא בהפוך: סכומים קטנים שאתם מקבלים על בסיס חודשי על חשבון הנכס הגדול. זה מתאים מאד למי שיצאו לפנסיה ואין להם מספיק הכנסות לצורך הקיום.
כיצד לשמור על בטיחות בבית בגיל הזהב?
בכדי להמנע מתאונות רבות הקורות בבית כשמגיעים לגיל השלישי, כדאי לדאוג שהבית יותאם מבחינה בטיחותית לגיל זה. יש להקפיד על הדברים הבאים:
1. תאורת לילה קבועה.
2. רצוי שלא יהיו בבית שטיחים (מחשש להחלקה).
3. העדיפו שימוש במקלחון ולא באמבטיה.
4. פרסו שטיחון נגד החלקה במקלחת.
5. ודאו שחוטי החשמל והטלפון אינם מונחים במקומות גלויים בהם אתם עוברים.
6. סדרו את הרהיטים באופן שלא יקשה עליכם לעבור ביניהם.
7. דאגו להתקנת מעקי בטיחות במקלחת ובשירותים.
8. ודאו כי פתיחת הדלתות הנה כלפי חוץ, או בחרו בדלת הזזה.
9. בררו עם הרופא האם אתם נוטלים תרופות העלולות לגרום לסחרחורת. במידה וכן, קחו אותן בשכיבה או ישיבה בלבד.
10. העדיפו להתהלך בבית בנעלים סגורות (גם אם אלו נעלי בית).
11. הקפידו על פעילות גופנית שתעזור לכם לשמור על טונוס שרירים תקין.
איך לפתור את הזנחת הממשלה את קשישי ישראל הנצרכים?
אם זה לא היה כ"כ עצוב, היינו צוחקים...
יש לנו הצעה להחלפת מקום מגורים :
את בני ובנות גיל הזהב נעביר לבתי הכלא ואת כל המחבלים הכלואים נעביר לבתי הסיעוד הממשלתיים!
בדרך זו לגיל הזהב יהיה נגישות למקלחות, תחביבים וטיולים ברגל, יקבלו תרופות , טיפול שיניים, טיפול רפואי, כסאות גלגלים וכו', ללא הגבלה.
ובנוסף יקבלו כסף במקום לשלם.
יהיו כל הזמן מתחת להשגחה באמצעות מערכת במעגל סגור ובכך האחראים יזהו מיידית שעת מצוקה אם נופלים או צריכים עזרה, מייד יראו זאת במסך ההשגחה מחדר הפיקוח.
יכבסו להם את כלי המיטה פעמיים בשבוע והבגדים לאחר כביסה יוחזרו להם לאחר גיהוץ.
שומר יעשה סיבוב לבדוק מצבם כל 20 דקות, יביא להם אוכל ומאכלים עד לחדר שלהם.
יהיה להם מקום מסודר לקבלת אורחים כאשר המשפחה מגיעה לביקור.
יהיה להם נגישות לספריה, חדר כושר, קבלת יעוץ רוחני, אפשרות שחיה בבריכה, והזדמנויות להרחבת ההשכלה.
יקבלו ביגוד פשוט, נעליים, נעלי בית, פיג'מה ויעוץ משפטי חינם, לפי בקשתם.
חדרים פרטיים, מוגנים לכולם, עם חצר להליכות קצרות, עם גינות.
לכל אחד מגיל הזהב יתאפשר שימוש במחשב, טלויזיה, רדיו, ושיחות טלפונים יומיים.
תהיה מועצה שתקשיב לטענות ותלונות שלהם והשומרים יהיו מחויבים לפעול בדרך התנהגות מסוימת.
והמחבלים, אתם שואלים, מה יהיה עליהם בבתי האבות?
הם יקבלו אוכל קר, ישאירו אותם ללא השגחה ובודדים.
כיבוי אורות בשעה 20:00 ומקלחות פעם בשבוע.
יגורו בחדר קטנטון וישלמו 5000 דולר לחודש, ללא שום תקוה שיום אחד ישוחררו משם.
צ ד ק ל כ ו ל ם!
איך להתכונן לפנסיה?
לתקופת הפנסיה כדאי להתכונן לא רק בהיבט הפיננסי, אלא גם החברתי, הזוגי והרגשי. הנה כמה נקודות למחשבה לפני שאתם מחליטים על פרישה מהעבודה:
1. סיבת הפרישה - שאלו את עצמכם האם אתם יוצאים לפנסיה רק כי הגעתם לגיל המתאים ואתם זכאים לקצבה או אם אתם באמת מעוניינים לצאת ממעגל העבודה על כל המשתמע מכך.
2. קשרים חברתיים - יש לקחת בחשבון שהיציאה לפנסיה גורמת להפחתה משמעותית במפגש עם אנשים ולכן רבים פוגשים בדידות וחסכים חברתיים. כדאי להתכונן לכך ע"י תכנון הפעילות החברתית והזמן הפנוי בצורות שונות כמו חוגים, התנדבות ועוד.
3. תיאום ציפיות זוגי - לפרישה גם משמעות מבחינה זוגית. לפתע יש זמן רב פנוי יחד ולא כולם יודעים, לאחר שנים רבות כל כך, איך לנהל אותו נכון. שיחה, הכנה ותיאום ציפיות יקלו על כך.
4. קבלת עזרה - ישנם גופים שונים, כמו גם חומר כתוב רב בנושא הפרישה והשפעותייה על המצב הרגשי, הדימוי העצמי ועוד. כדאי להסתייע במה שניתן.
5. ההיבט הכספי - מעבר לקצבה שתקבלו, יש לוודא שיש לכם מקורות כספיים למקרה של מחלה, מצבים סיעודיים וגם ירושה לדור הבא.

שתי סיבות מרכזיות יש למקיצים מוקדם, עוד לפני שעולה השחר:
1. גיל - אנשים מבוגרים נוטים ללכת לישון מוקדם, מה שמשפיע לא פעם על שעת היקיצה שלהם. בנוסף לכךגם הורמון המלטונין נמצא ברמה נמוכה אצלם, מה שמקצר עוד את הלילה.
2. דיכאון - יקיצה מוקדמת היא אחד מתסמיני הדיכאון ולכן כדאי להתייחס לכך ברצינות הנדרשת.
אז מה עושים?
אם אתם מתעוררים לפני עלו החמה עקב גילכם החליטו האם אתם רוצים פשוט להתחיל את היום מוקדם, או פנו לרופא המשפחה על מנת לקבל תרופה המגבירה את המלטונין בגופכם. ישנן גם תרופות טבעיוץ שיכולות לסייע, אך כדאי בכל מקרה להיוועץ ברופא המשפחה. באם אתם סובלים מדיכאון והוא זה שמשפיע על היקיצה המוקדמת רצוי שתפנו בהקדם לקבל עזרה מקצועית. טיפול נכון ישפיע לטובה על מצבכם הנפשי וכמובן על השינה.

אלו הם ביטוייה השכיחים של הדמנציה (על בסיס הנכתב בחוברת מידע של קופת חולים כללית):
1. פגיעה בזיכרון לטווח קצר - כולנו שוכחין מדי פעם מה רצינו לעשות, מילים מוכרות, או מספרי טלפון, ומאוחר יותר נזכרים בהם. אנשים עם דמציה ישכחו את הדברים הללו לעיתים קרובות יותר ולעיתים אך ישכחו רצו לעשות או להגיד משהו.
2. פגיה בביצוע מטלות מוכרות - כאר אנו עסוקים במספר משימות, כמו לדוגמה, אירוח חברי לארוחה - לעיתים קורה, שלא נשים לב ונזכר רק בסוף הארוחה ששכחנו להגיש מנה מסויימת. לעומת זאת, אדם עם דמנציה עלול לשכוח שבכלל הכין אותה.
3. ירידה בלקיחת יוזמה (אפתיה) - כולנו מתעייפים לעיתים ממטלות היום יום אצל רובנו זו תופעה חולפת או באה והולכת. אדם עם דמנציה עלול להפוך לפסיבי לחלוטין ואדיש לסביבתו, יסרב לצא מהבית למפגשים חברתיים או משפחתיים ולפעילויות אחרות אליה היה רגיל, ויזדקק לעידוד ודחיפה.
4. קשיי שפה ותקשורת - כולנו נתקלים במצבים בהם קשה לנו למצוא מילה שעומדת על קצה הלשון, אך לרוב, נצליח לסיים את המשפט עם מילה מתאימה אחרת. אדם עם דמנציה עלול להחליף את המילה החסרה במילים שאינן מתאימות, לשכוח מספר מילים במשפט, ולהפוך את המשפט לבלתי הגיוני.
5. פגיעה ביכולת לזהות חפצים ובני אדם - אדם עם דמנציה, יחווה, לעתים, חוסר יכולת לזהות חפצים מוכרים (מזלג, מברשת שיניים, כיסא), או אנשים הקרובים אליו (ילדים, חברים). הדבר אינו נובע מפגיעה בתפקוד החושים, אלא כתוצאה מהמחלה.
6. קשיי התמצאות במקום ובזמן - טבעי לשכוח לרגע איזה יום היום, או לאן התכוונו ללכת. אדם עם דמנציה עלול ללכת לאיבוד בשכונה לו, מבלי לדעת היכן הוא נמצא, אי הגיע לשם וכיצד יחזור הביתה.
7. קשיים ביכולת השיוט והתכנון - אנשים בדרך כלל יודעים לנהל את חשבונות הבנק שלהם ומתכננים את ההוצאות הכספיות. גם אם יתבלבלו בחישובים מסובכים, לבסוף יגיעו לפתרון. אדם עם דמנציה עלול לשכוח לחלוטין את משמעות המספרים ומה יש לעשות בהם. לעיתים, יבזבז כספים בצורה מוגזמתאו יחסוך במוצרי יסוד.
8. שינויים במצב הרוח ושינויים בהתנהגות - לכולנו יש לפעמים יום גרוע, כולנו לעיצים עלולים להיות עצובים, מתוחים או עצבניים. אצל אדם עם דמנציה מתרחשים שינויים קיצוניים במצב הרוח, לעיתי ללא סיבה נראית לעין ותוך פרקי זמן קצרים.
9. שינויים באישיות - באופן טבעי עם העלייה בגיל, רואים לעיתים, הקצנה בתכונות אופי מסויימות. אצל אדם עם דמנציה, אפשר לראות שינויים באישיות המתבטאים לעיתים בהקצנה של תכונות קיימות, או בהופעתן של תכונות חדשות שמעולם לא איפיינו אותו - הוא עלול להפוך לקנאי, מלא בפחדים, תוקפני, כמו שלא היה בעבר.

אנשים החולים בדמציה מסרבים לעתים להתרחץ מסיבות שונות, החל מנסיבה שהם מרגישים נקיים ועד האפשרות הפעולת הרחצה גורמת להם לחוסר נוחות. הנה עצות שניתנו על ידי קופת החולים הכללית בחוברת מידע שהוציאו בנושא:
יש להקפיד על רוגע ועדינות במהלך הרחצה. הזמינו את האדם למקלחת בנימוס והנחו אותו מה עליו לעשות.
יש להקפיד על שגרת רחצה קבועה, כולל שעה קבועה. הדבר יצור פחות התנגדויות.
פשטו את המשימה על ידי הפיכתה לרצף פעולות פשוטות.
במידה ונעים לו או לה להתרחת בבגד ים או עם תחתונים - אפשרו זאת.
הכינו בגדים ומגבות מראש.
השתמשו באביזרי רחצה קבועים ומעטים (סבון אחד, שמפו אחד וכו) על מנת להפחית בלבול.
עדיף להתרחת במקלחת ולא באמבטיה. באם אין אפשרות כזו הקפידו לא למלא יותר מדי מים באמבטיה מחשש לטביעה ובדקו את טמפרטורת המים מחשש לכוויות.
בשלבי המלחה המתקדמים אין להשאיר את האדם החולה לבדו במקלחת.
יש להקתין אביזרי בטיחות בחדר האמבטיה - מעקה, שטיחון או מדבקות נגד החלקה, כיסא וכיו"ב.
ניתן לשיר או להשמיע מוסיקה בזמן האמבטיה כדי להנעים את הזמן.
נצלו את זמן הרחצה כדי לבדוק האם יש על הגוף פצעים, פריחות ועוד.

כך תשמרי על טיפוח בגיל הזהב:
1. אל תתאמצי לקנות את הבגדים הכי אפנתיים שיש. התאימי את הבגדים שאת קונה למבנה גופך ולנוחיותך.
2. ודאי שהבגד "יושב" טוב מכל הכיוונים.
3. העדיפי חולצות שלא חושפות את כל החלק העליון של היד, אלא כאלה שמסתירות אותו מעט.
4. אינך חייבת ללכת עם חולצה סגורה המסתירה את כל המחשוף. ההפך הוא הנכון, איזור המחשוף יכול להיישאר פתוח וניתן לענוד שרשרת שתתאים לבגד.
5. התייעצי עם הספר לגבי צביעת השיער. לא לכל אחת מחמיאה הצביעה. ישנן נשים שצבע השיער דווקא מדגיש אצלן את הקמטים וצבע העור החיוור.
6. המעיטי באיפור ובכל מקרה אל תדגישי את איזור העיניים.
7. שמרי על כושר והרבי לצעוד ברגל.
8. פנקי את עצמך בסבונים ובקרמים ריחניים ונעימים.
9. השתדלי, ככל הניתן, לשבת וללכת זקופה.
10. ולבסוף, מצאי תעסוקה מהנה ומספקת לשעות הפנאי ואל תוותרי על קשרי ידידות. כל אלה יתרמו לאושרך וישפיעו גם על המראה.
גיל הזהב

הנה עצותיה של האדריכלית דנית שנהב לגבי מעבר לדיור מוגן מההיבט של תכנון הדירה:
1. לבודדים או לבעלי מוגבלות פיסית, מומלץ לבחור להתגורר במבנה הראשי בכדי להקל על המעברים התכופים ממקום למוקם.
2. מבחינת המרפסת, כדאי לבחור בדירה אשר הנוף הנשף ממנה יהיה פתוח אל מרחבים פתוחים ולא אל מבנה צמוד. בנוסף, כיוון שהמרפסת מהווה פינת אירוח, יש לבדוק שהיא מקורה ומוגנת משמש.
3. יש לבדוק שהדירה מכילה מספיק ארונות ומקומות איחסון ואם לא, למצוא פתרונות איחסון נוספים. כדאי לבדוק אפשרות לקבלת מחסן בנוסף לדירה, המאפשר איחסון ושמירה על חפצים וזיכרונות, כפי שמקובל בחלק מהפרוייקטים.
4. יש לקחת בחשבון מצבים עתידיים בהם יהיה צורך להכניס לדירה עובד זר ולכן יש לבדוק שיהיה מקוםלשכן אותו וכי שירותי האורחים מתאימים גם לשימוש רחב יותר.
5. חדר שירותים ואמבט נוספים חשובים גם במקרה ובני הזוג בחרו לישון בנפרד. במקרה כזה הסלון ישמש למעשה גם כחדר שינה. במקרים אלו רצוי שחדר השירותים הסמוך לסלון יכיל גם משטח כיור, ארונית ואפילו מקלחון. באמבטיה יש לבדוק שהמקלחון מרווח מספיק, שיש ידיות אחיזה בטיחותיות ושהריצוף הינו נגד החלקה.
6. יש לבדוק שדלתות הדירה מאפשרות מעבר עם כסא גלגלים ורוחבן לא פחות מ-90 ס"מ. בנוסף, יש לוודא שדלתות האמבטיה נפתחות באופן דו-כיווני, למקרה ויהיה צורך לסייע לדייר בשעת מצוקה.
7. למי שמעדיפים לכבס בעצמם ולא להשתמש בחדר הכביסה הציבורי יש לבדוק שיש מקום לאחסן את מכונת הכביסה והמייבש.
8. בדרך כלל המטבח בדירה יהיה קטן מהמטבח בדירת המוצא, לכן כדאי לוודא שיש מקום למקרר גדול וניצול מקסימלי של מקום לפתרונות אחסון. בנוסף, ודאו יש אוורור למטבח למניעת ריחות בדירה ובמסדרונות.
9. מומלץ לבדוק שמיזוג האוויר נמצא בשליטה אינדבידואלית ושישנם גם פתרונות לחימום הדירה.
10. שיכרו במקום דירה לחודש, חודשיים והתנסו במעבר הדרגתי שיגבש סופית את החלטתכם ויעניק לכם תחושת בטחון שתמיד תוכלו לחזור לביתכם במידת הצורך.

אפשרות חשובה בדיוק לבעייה זו נקראת "משכנתא הפוכה" ובה תקבלו הלוואה על חשבון נכס שברשותכם ושלא תרצו לממש, כמו דירה או בית בו אתם מתגוררים. הרעיון: הבנק או החברה המלווה נותנים לכם סכום חודשי על חשבון הנכס שברשותכם. ביום בו תחזירו ציוד לבורא יצטרכו היורשים להחזיר את החוב לבנק ויוכלו לעשות זאת במימוש הנכס על ידי מכירתו או השכרתו או מכספם שלהם. אם זה מזכיר לכם משכנתא זה לא מקרה - זו משכנתא בהפוך: סכומים קטנים שאתם מקבלים על בסיס חודשי על חשבון הנכס הגדול. זה מתאים מאד למי שיצאו לפנסיה ואין להם מספיק הכנסות לצורך הקיום.

בכדי להמנע מתאונות רבות הקורות בבית כשמגיעים לגיל השלישי, כדאי לדאוג שהבית יותאם מבחינה בטיחותית לגיל זה. יש להקפיד על הדברים הבאים:
1. תאורת לילה קבועה.
2. רצוי שלא יהיו בבית שטיחים (מחשש להחלקה).
3. העדיפו שימוש במקלחון ולא באמבטיה.
4. פרסו שטיחון נגד החלקה במקלחת.
5. ודאו שחוטי החשמל והטלפון אינם מונחים במקומות גלויים בהם אתם עוברים.
6. סדרו את הרהיטים באופן שלא יקשה עליכם לעבור ביניהם.
7. דאגו להתקנת מעקי בטיחות במקלחת ובשירותים.
8. ודאו כי פתיחת הדלתות הנה כלפי חוץ, או בחרו בדלת הזזה.
9. בררו עם הרופא האם אתם נוטלים תרופות העלולות לגרום לסחרחורת. במידה וכן, קחו אותן בשכיבה או ישיבה בלבד.
10. העדיפו להתהלך בבית בנעלים סגורות (גם אם אלו נעלי בית).
11. הקפידו על פעילות גופנית שתעזור לכם לשמור על טונוס שרירים תקין.

אם זה לא היה כ"כ עצוב, היינו צוחקים...
יש לנו הצעה להחלפת מקום מגורים :
את בני ובנות גיל הזהב נעביר לבתי הכלא ואת כל המחבלים הכלואים נעביר לבתי הסיעוד הממשלתיים!
בדרך זו לגיל הזהב יהיה נגישות למקלחות, תחביבים וטיולים ברגל, יקבלו תרופות , טיפול שיניים, טיפול רפואי, כסאות גלגלים וכו', ללא הגבלה.
ובנוסף יקבלו כסף במקום לשלם.
יהיו כל הזמן מתחת להשגחה באמצעות מערכת במעגל סגור ובכך האחראים יזהו מיידית שעת מצוקה אם נופלים או צריכים עזרה, מייד יראו זאת במסך ההשגחה מחדר הפיקוח.
יכבסו להם את כלי המיטה פעמיים בשבוע והבגדים לאחר כביסה יוחזרו להם לאחר גיהוץ.
שומר יעשה סיבוב לבדוק מצבם כל 20 דקות, יביא להם אוכל ומאכלים עד לחדר שלהם.
יהיה להם מקום מסודר לקבלת אורחים כאשר המשפחה מגיעה לביקור.
יהיה להם נגישות לספריה, חדר כושר, קבלת יעוץ רוחני, אפשרות שחיה בבריכה, והזדמנויות להרחבת ההשכלה.
יקבלו ביגוד פשוט, נעליים, נעלי בית, פיג'מה ויעוץ משפטי חינם, לפי בקשתם.
חדרים פרטיים, מוגנים לכולם, עם חצר להליכות קצרות, עם גינות.
לכל אחד מגיל הזהב יתאפשר שימוש במחשב, טלויזיה, רדיו, ושיחות טלפונים יומיים.
תהיה מועצה שתקשיב לטענות ותלונות שלהם והשומרים יהיו מחויבים לפעול בדרך התנהגות מסוימת.
והמחבלים, אתם שואלים, מה יהיה עליהם בבתי האבות?
הם יקבלו אוכל קר, ישאירו אותם ללא השגחה ובודדים.
כיבוי אורות בשעה 20:00 ומקלחות פעם בשבוע.
יגורו בחדר קטנטון וישלמו 5000 דולר לחודש, ללא שום תקוה שיום אחד ישוחררו משם.
צ ד ק ל כ ו ל ם!

לתקופת הפנסיה כדאי להתכונן לא רק בהיבט הפיננסי, אלא גם החברתי, הזוגי והרגשי. הנה כמה נקודות למחשבה לפני שאתם מחליטים על פרישה מהעבודה:
1. סיבת הפרישה - שאלו את עצמכם האם אתם יוצאים לפנסיה רק כי הגעתם לגיל המתאים ואתם זכאים לקצבה או אם אתם באמת מעוניינים לצאת ממעגל העבודה על כל המשתמע מכך.
2. קשרים חברתיים - יש לקחת בחשבון שהיציאה לפנסיה גורמת להפחתה משמעותית במפגש עם אנשים ולכן רבים פוגשים בדידות וחסכים חברתיים. כדאי להתכונן לכך ע"י תכנון הפעילות החברתית והזמן הפנוי בצורות שונות כמו חוגים, התנדבות ועוד.
3. תיאום ציפיות זוגי - לפרישה גם משמעות מבחינה זוגית. לפתע יש זמן רב פנוי יחד ולא כולם יודעים, לאחר שנים רבות כל כך, איך לנהל אותו נכון. שיחה, הכנה ותיאום ציפיות יקלו על כך.
4. קבלת עזרה - ישנם גופים שונים, כמו גם חומר כתוב רב בנושא הפרישה והשפעותייה על המצב הרגשי, הדימוי העצמי ועוד. כדאי להסתייע במה שניתן.
5. ההיבט הכספי - מעבר לקצבה שתקבלו, יש לוודא שיש לכם מקורות כספיים למקרה של מחלה, מצבים סיעודיים וגם ירושה לדור הבא.
איך למנוע פגיעות קור אצל מבוגרים?
הנה 15 דרכים למניעת פגיעות קור אצל מבוגרים:
1. הבית צריך להיות מחומם במשך כל היום בטמפרטורה קבועה של 20-24 מעלות צלזיוס.
2. רצוי שיהיה בבית מדחום שיראה את הטמפרטורה בחדר.
3. חשוב לשמור על לחות בתוך הבית, ניתן לעשות זאת בעזרת מכשירי אדים.
4. יש לוודא שכל אמצעי החימום תקינים ובטיחותיים. יש להימנע משימוש בתנורים נפט או בכל אמצעי חימום אחר שיש בו סכנה.
5. יש לאוורר מדי יום את הבית ולהשאיר סדקי אוורור גם בזמן שהבית מחומם, חשוב לדאוג שלא יהיה אטום לחלוטין ללא כניסת אוויר.
6. רצוי לישון עם בגדים המאפשרים תזוזה ותנועה קלה בחדר שבטמפרטורה בו נעימה.
7. חשוב לשתות שתייה חמה ולאכול אוכל חם בכדי לעזור לגוף לשמור על החום.
8. כדאי להימנע מארוחות כבדות וגדולות ולאכול מספר ארוחות קטנות במהלך היום.
9. אם אין איסור רפואי יש להקפיד על שתייה של 8-10 כוסות ביום.
10. רצוי להימנע משתייה מרובה של משקאות עם קפאין כמו גם שתיית אלכוהול.
11. ביציאה מהבית יש להצטייד בכובע, כפפות ומעיל בנוסף לבגדים החמים.
12. חשוב לעשות פעילות גופנית קלה שתזרים את הדם בגוף ותעזור בהעלאת חום הגוף.
13. חשוב מאוד להתחסן נגד שפעת מדי שנה.
15. חשוב מאוד להתחסן נגד דלקת ראות, החיסון ניתן פעם אחת לאנשים מעל גיל 65, אלא אם הרופא המליץ אחרת לנמצאים בסיכון גבוה.
15. יש לקבל מהרופא מידע על תרופות העלולות להגביר את הרגישות לקור ומצבים בריאותיים העלולים לגרום לנזקים מקור.
הנה 15 דרכים למניעת פגיעות קור אצל מבוגרים:
1. הבית צריך להיות מחומם במשך כל היום בטמפרטורה קבועה של 20-24 מעלות צלזיוס.
2. רצוי שיהיה בבית מדחום שיראה את הטמפרטורה בחדר.
3. חשוב לשמור על לחות בתוך הבית, ניתן לעשות זאת בעזרת מכשירי אדים.
4. יש לוודא שכל אמצעי החימום תקינים ובטיחותיים. יש להימנע משימוש בתנורים נפט או בכל אמצעי חימום אחר שיש בו סכנה.
5. יש לאוורר מדי יום את הבית ולהשאיר סדקי אוורור גם בזמן שהבית מחומם, חשוב לדאוג שלא יהיה אטום לחלוטין ללא כניסת אוויר.
6. רצוי לישון עם בגדים המאפשרים תזוזה ותנועה קלה בחדר שבטמפרטורה בו נעימה.
7. חשוב לשתות שתייה חמה ולאכול אוכל חם בכדי לעזור לגוף לשמור על החום.
8. כדאי להימנע מארוחות כבדות וגדולות ולאכול מספר ארוחות קטנות במהלך היום.
9. אם אין איסור רפואי יש להקפיד על שתייה של 8-10 כוסות ביום.
10. רצוי להימנע משתייה מרובה של משקאות עם קפאין כמו גם שתיית אלכוהול.
11. ביציאה מהבית יש להצטייד בכובע, כפפות ומעיל בנוסף לבגדים החמים.
12. חשוב לעשות פעילות גופנית קלה שתזרים את הדם בגוף ותעזור בהעלאת חום הגוף.
13. חשוב מאוד להתחסן נגד שפעת מדי שנה.
15. חשוב מאוד להתחסן נגד דלקת ראות, החיסון ניתן פעם אחת לאנשים מעל גיל 65, אלא אם הרופא המליץ אחרת לנמצאים בסיכון גבוה.
15. יש לקבל מהרופא מידע על תרופות העלולות להגביר את הרגישות לקור ומצבים בריאותיים העלולים לגרום לנזקים מקור.
למי מומלץ לערוך צוואה?
"אני מוריש את כל רכושי לאשתי בתנאי שהיא תתחתן מחדש מיד לאחר מותי כך לפחות יהיה אדם אחד שיצטער על מותי" (היינריך היינה).
כל אחד, בשלב כזה או אחר בחייו, חושב על הצורך להכין צוואה. אבל נראה כי רבים מאיתנו לא עשו משהו מעבר למחשבה. יש הדוחים את הקץ משיקולים של מזל רע (עינא בישא), יש החוששים מהתהליך וההוצאות העלולות להיות כרוכות בכך וממריבות במשפחה, ויש כאלה שפשוט לא יודעים איך לעשות את זה.
החוק קובע כי במותו של אדם עובר עזבונו ליורשיו. אם לא קיימת צוואה, העיזבון מחולק על-פי דין. כלומר, במידה שאין צוואה יחולק העיזבון בין קרובי הנפטר כמפורט בחוק.
ובכל זאת, למי כדאי להכין צוואה? לכל אדם אשר בבעלותו רכוש כלשהו, ואשר אינו מעוניין מסיבה זו או אחרת שרכושו יחולק לאחר מותו באופן שמפורט בחוק הירושה, כדאי מאד לערוך צוואה, שכן לעולם אין לדעת מה ילד יום, ורצוי שיבטיח את כוונותיו ורצונותיו בדבר מעבר זכויותיו ורכושו ליקיריו.
אלו המקרים הנפוצים ביותר בהם מומלץ לערוך צוואה:
1. כאשר בני זוג חיים יחד מבלי להיות נשואים (ידועים בציבור).
2. כאשר בני זוג נשואים, אבל חיים בנפרד משום שטרם ניתן גט.
3. כאשר אדם מעוניין להוריש את רכושו בחלוקה שונה מזו המפרט חוק הירושה, או לאנשים אשר אינם נמנים עם בני משפחתו;
4. כאשר אדם מעוניין לסלק את ילדיו או בן זוגו מחלקם בירושתו.
אני מאחלת לכם אריכות ימים ובריאות.
כל אחד, בשלב כזה או אחר בחייו, חושב על הצורך להכין צוואה. אבל נראה כי רבים מאיתנו לא עשו משהו מעבר למחשבה. יש הדוחים את הקץ משיקולים של מזל רע (עינא בישא), יש החוששים מהתהליך וההוצאות העלולות להיות כרוכות בכך וממריבות במשפחה, ויש כאלה שפשוט לא יודעים איך לעשות את זה.
החוק קובע כי במותו של אדם עובר עזבונו ליורשיו. אם לא קיימת צוואה, העיזבון מחולק על-פי דין. כלומר, במידה שאין צוואה יחולק העיזבון בין קרובי הנפטר כמפורט בחוק.
ובכל זאת, למי כדאי להכין צוואה? לכל אדם אשר בבעלותו רכוש כלשהו, ואשר אינו מעוניין מסיבה זו או אחרת שרכושו יחולק לאחר מותו באופן שמפורט בחוק הירושה, כדאי מאד לערוך צוואה, שכן לעולם אין לדעת מה ילד יום, ורצוי שיבטיח את כוונותיו ורצונותיו בדבר מעבר זכויותיו ורכושו ליקיריו.
אלו המקרים הנפוצים ביותר בהם מומלץ לערוך צוואה:
1. כאשר בני זוג חיים יחד מבלי להיות נשואים (ידועים בציבור).
2. כאשר בני זוג נשואים, אבל חיים בנפרד משום שטרם ניתן גט.
3. כאשר אדם מעוניין להוריש את רכושו בחלוקה שונה מזו המפרט חוק הירושה, או לאנשים אשר אינם נמנים עם בני משפחתו;
4. כאשר אדם מעוניין לסלק את ילדיו או בן זוגו מחלקם בירושתו.
אני מאחלת לכם אריכות ימים ובריאות.
מהם הביטויים השכיחים של הדמנציה?
אלו הם ביטוייה השכיחים של הדמנציה (על בסיס הנכתב בחוברת מידע של קופת חולים כללית):
1. פגיעה בזיכרון לטווח קצר - כולנו שוכחין מדי פעם מה רצינו לעשות, מילים מוכרות, או מספרי טלפון, ומאוחר יותר נזכרים בהם. אנשים עם דמציה ישכחו את הדברים הללו לעיתים קרובות יותר ולעיתים אך ישכחו רצו לעשות או להגיד משהו.
2. פגיה בביצוע מטלות מוכרות - כאר אנו עסוקים במספר משימות, כמו לדוגמה, אירוח חברי לארוחה - לעיתים קורה, שלא נשים לב ונזכר רק בסוף הארוחה ששכחנו להגיש מנה מסויימת. לעומת זאת, אדם עם דמנציה עלול לשכוח שבכלל הכין אותה.
3. ירידה בלקיחת יוזמה (אפתיה) - כולנו מתעייפים לעיתים ממטלות היום יום אצל רובנו זו תופעה חולפת או באה והולכת. אדם עם דמנציה עלול להפוך לפסיבי לחלוטין ואדיש לסביבתו, יסרב לצא מהבית למפגשים חברתיים או משפחתיים ולפעילויות אחרות אליה היה רגיל, ויזדקק לעידוד ודחיפה.
4. קשיי שפה ותקשורת - כולנו נתקלים במצבים בהם קשה לנו למצוא מילה שעומדת על קצה הלשון, אך לרוב, נצליח לסיים את המשפט עם מילה מתאימה אחרת. אדם עם דמנציה עלול להחליף את המילה החסרה במילים שאינן מתאימות, לשכוח מספר מילים במשפט, ולהפוך את המשפט לבלתי הגיוני.
5. פגיעה ביכולת לזהות חפצים ובני אדם - אדם עם דמנציה, יחווה, לעתים, חוסר יכולת לזהות חפצים מוכרים (מזלג, מברשת שיניים, כיסא), או אנשים הקרובים אליו (ילדים, חברים). הדבר אינו נובע מפגיעה בתפקוד החושים, אלא כתוצאה מהמחלה.
6. קשיי התמצאות במקום ובזמן - טבעי לשכוח לרגע איזה יום היום, או לאן התכוונו ללכת. אדם עם דמנציה עלול ללכת לאיבוד בשכונה לו, מבלי לדעת היכן הוא נמצא, אי הגיע לשם וכיצד יחזור הביתה.
7. קשיים ביכולת השיוט והתכנון - אנשים בדרך כלל יודעים לנהל את חשבונות הבנק שלהם ומתכננים את ההוצאות הכספיות. גם אם יתבלבלו בחישובים מסובכים, לבסוף יגיעו לפתרון. אדם עם דמנציה עלול לשכוח לחלוטין את משמעות המספרים ומה יש לעשות בהם. לעיתים, יבזבז כספים בצורה מוגזמתאו יחסוך במוצרי יסוד.
8. שינויים במצב הרוח ושינויים בהתנהגות - לכולנו יש לפעמים יום גרוע, כולנו לעיצים עלולים להיות עצובים, מתוחים או עצבניים. אצל אדם עם דמנציה מתרחשים שינויים קיצוניים במצב הרוח, לעיתי ללא סיבה נראית לעין ותוך פרקי זמן קצרים.
9. שינויים באישיות - באופן טבעי עם העלייה בגיל, רואים לעיתים, הקצנה בתכונות אופי מסויימות. אצל אדם עם דמנציה, אפשר לראות שינויים באישיות המתבטאים לעיתים בהקצנה של תכונות קיימות, או בהופעתן של תכונות חדשות שמעולם לא איפיינו אותו - הוא עלול להפוך לקנאי, מלא בפחדים, תוקפני, כמו שלא היה בעבר.
אלו הם ביטוייה השכיחים של הדמנציה (על בסיס הנכתב בחוברת מידע של קופת חולים כללית):
1. פגיעה בזיכרון לטווח קצר - כולנו שוכחין מדי פעם מה רצינו לעשות, מילים מוכרות, או מספרי טלפון, ומאוחר יותר נזכרים בהם. אנשים עם דמציה ישכחו את הדברים הללו לעיתים קרובות יותר ולעיתים אך ישכחו רצו לעשות או להגיד משהו.
2. פגיה בביצוע מטלות מוכרות - כאר אנו עסוקים במספר משימות, כמו לדוגמה, אירוח חברי לארוחה - לעיתים קורה, שלא נשים לב ונזכר רק בסוף הארוחה ששכחנו להגיש מנה מסויימת. לעומת זאת, אדם עם דמנציה עלול לשכוח שבכלל הכין אותה.
3. ירידה בלקיחת יוזמה (אפתיה) - כולנו מתעייפים לעיתים ממטלות היום יום אצל רובנו זו תופעה חולפת או באה והולכת. אדם עם דמנציה עלול להפוך לפסיבי לחלוטין ואדיש לסביבתו, יסרב לצא מהבית למפגשים חברתיים או משפחתיים ולפעילויות אחרות אליה היה רגיל, ויזדקק לעידוד ודחיפה.
4. קשיי שפה ותקשורת - כולנו נתקלים במצבים בהם קשה לנו למצוא מילה שעומדת על קצה הלשון, אך לרוב, נצליח לסיים את המשפט עם מילה מתאימה אחרת. אדם עם דמנציה עלול להחליף את המילה החסרה במילים שאינן מתאימות, לשכוח מספר מילים במשפט, ולהפוך את המשפט לבלתי הגיוני.
5. פגיעה ביכולת לזהות חפצים ובני אדם - אדם עם דמנציה, יחווה, לעתים, חוסר יכולת לזהות חפצים מוכרים (מזלג, מברשת שיניים, כיסא), או אנשים הקרובים אליו (ילדים, חברים). הדבר אינו נובע מפגיעה בתפקוד החושים, אלא כתוצאה מהמחלה.
6. קשיי התמצאות במקום ובזמן - טבעי לשכוח לרגע איזה יום היום, או לאן התכוונו ללכת. אדם עם דמנציה עלול ללכת לאיבוד בשכונה לו, מבלי לדעת היכן הוא נמצא, אי הגיע לשם וכיצד יחזור הביתה.
7. קשיים ביכולת השיוט והתכנון - אנשים בדרך כלל יודעים לנהל את חשבונות הבנק שלהם ומתכננים את ההוצאות הכספיות. גם אם יתבלבלו בחישובים מסובכים, לבסוף יגיעו לפתרון. אדם עם דמנציה עלול לשכוח לחלוטין את משמעות המספרים ומה יש לעשות בהם. לעיתים, יבזבז כספים בצורה מוגזמתאו יחסוך במוצרי יסוד.
8. שינויים במצב הרוח ושינויים בהתנהגות - לכולנו יש לפעמים יום גרוע, כולנו לעיצים עלולים להיות עצובים, מתוחים או עצבניים. אצל אדם עם דמנציה מתרחשים שינויים קיצוניים במצב הרוח, לעיתי ללא סיבה נראית לעין ותוך פרקי זמן קצרים.
9. שינויים באישיות - באופן טבעי עם העלייה בגיל, רואים לעיתים, הקצנה בתכונות אופי מסויימות. אצל אדם עם דמנציה, אפשר לראות שינויים באישיות המתבטאים לעיתים בהקצנה של תכונות קיימות, או בהופעתן של תכונות חדשות שמעולם לא איפיינו אותו - הוא עלול להפוך לקנאי, מלא בפחדים, תוקפני, כמו שלא היה בעבר.
איך להתכונן לפרישה לגמלאות?
רבים היוצאים לגמלאות (פנסיה) מוצאים את עצמם בהפסקת פעילות. השינוי של סדר היום שכל בני הבית הצעירים עסוקים עלול לגרום לחרדות ודיכאון ולכן חשוב לתכנן פעילויות שימלאו את הזמן. עשו זאת כך:
1. הקצו זמן לנכדים בצורה קבועה, למשל: בימים קבועים. דבר שיקרב אתכם אליהם ויקל על ילדכם שעובדים.
2. מצאו תחביב לעסוק בו לדוגמה אמנות כמו ציור, פיסול, ריקודים וכו'.
3. התנדבו במקום מסוים, זה מרומם את הלב.
4. התחברו עם חברים, חברות במצבכם ובלו אתם בסרט, בית קפה, הצגה או הרצאה.
5. מצאו לכם חיית מחמד: כלב, חתול, ציפור או ארנב.
6. הירשמו לחוג או חוגים כמו לימוד שפות, התעמלות, סריגה, קלפים או לימוד עיוני.
7. הכינו רשימה של "דברים שתמיד רציתי לעשות" והתחילו לממש.
8. אם יש לכם ידע רב בנושא מסוים, תוכלו לתת שיעורים פרטיים בתשלום.
9. הפעילו את הגוף בריקוד, בתנועה ובספורט.
10. לימדו להפעיל את המחשב, פיתחו דף בפייסבוק וברשתות חברתיות.
11. זה הזמן שלכם. זה הזמן ליהנות, לתת לעצמכם, למלא את הנפש.
לא נגמרו החיים. נגמר שלב מסוים, ומתחיל שלב חדש. איך הוא יראה? הדבר תלוי רק בכם.
בהצלחה.
רבים היוצאים לגמלאות (פנסיה) מוצאים את עצמם בהפסקת פעילות. השינוי של סדר היום שכל בני הבית הצעירים עסוקים עלול לגרום לחרדות ודיכאון ולכן חשוב לתכנן פעילויות שימלאו את הזמן. עשו זאת כך:
1. הקצו זמן לנכדים בצורה קבועה, למשל: בימים קבועים. דבר שיקרב אתכם אליהם ויקל על ילדכם שעובדים.
2. מצאו תחביב לעסוק בו לדוגמה אמנות כמו ציור, פיסול, ריקודים וכו'.
3. התנדבו במקום מסוים, זה מרומם את הלב.
4. התחברו עם חברים, חברות במצבכם ובלו אתם בסרט, בית קפה, הצגה או הרצאה.
5. מצאו לכם חיית מחמד: כלב, חתול, ציפור או ארנב.
6. הירשמו לחוג או חוגים כמו לימוד שפות, התעמלות, סריגה, קלפים או לימוד עיוני.
7. הכינו רשימה של "דברים שתמיד רציתי לעשות" והתחילו לממש.
8. אם יש לכם ידע רב בנושא מסוים, תוכלו לתת שיעורים פרטיים בתשלום.
9. הפעילו את הגוף בריקוד, בתנועה ובספורט.
10. לימדו להפעיל את המחשב, פיתחו דף בפייסבוק וברשתות חברתיות.
11. זה הזמן שלכם. זה הזמן ליהנות, לתת לעצמכם, למלא את הנפש.
לא נגמרו החיים. נגמר שלב מסוים, ומתחיל שלב חדש. איך הוא יראה? הדבר תלוי רק בכם.
בהצלחה.
מה חשוב לדעת לגבי הפנסיה שלי?
לפנסיה חשוב להתחיל לחסוך מגיל צעיר - כל שנת חסכון תאפשר קצבת פנסיה גבוהה יותר בשנות הזקנה. עשו הכל כדי להפריש לקרן הפנסיה גם אם המשכורת אינה גבוהה והמצב לא קל. ברמות שכר גבוהות - הפנסיה עדיפה על קופת גמל וביטוח מנהלים שהן אופציות קורצות בגלל האפשרויות "לקחת את הכסף" אבל אינן מבטיחות הכנסה קבועה לעת זקנה.
הגולש דני מעיר לברי המזל שבינינו: לגבי משכורות גבוהות (מעל פעמיים השכר הממוצע במשק), כדאי מאד לחסוך **גם** בביטוח מנהלים הוני, אחרת תשלמו מס בעת קבלת הפנסיה כמו מס על משכורת.
לפנסיה חשוב להתחיל לחסוך מגיל צעיר - כל שנת חסכון תאפשר קצבת פנסיה גבוהה יותר בשנות הזקנה. עשו הכל כדי להפריש לקרן הפנסיה גם אם המשכורת אינה גבוהה והמצב לא קל. ברמות שכר גבוהות - הפנסיה עדיפה על קופת גמל וביטוח מנהלים שהן אופציות קורצות בגלל האפשרויות "לקחת את הכסף" אבל אינן מבטיחות הכנסה קבועה לעת זקנה.
הגולש דני מעיר לברי המזל שבינינו: לגבי משכורות גבוהות (מעל פעמיים השכר הממוצע במשק), כדאי מאד לחסוך **גם** בביטוח מנהלים הוני, אחרת תשלמו מס בעת קבלת הפנסיה כמו מס על משכורת.
מהן הסיבות לטפטוף שלא בזמן מתן שתן אצל גברים ומה לעשות אם זה קורה לנו?
עד גיל 55 הסיבות לטפטוף שתן אצל גברים הנן מגוונות, החל מדלקת בדרכי השתן וזו תופעה מאוד שכיחה, מישיבה בשירותים מזוהמים, יחסי מין עם בת זוג הסובלת מדלקת וכלה ביחסי מין מזדמנים.
אחת הסיבות הברורות לטפטוף הנה סכרת B. מחלה זו גורמת לאיבוד שליטה על השרירים ברצפת האגן וגורמת לבריחת שתן. הסיבות אינן רק פיזיות, קיימות גם סיבות נפשיות ופחדים, כמו אצל ילדים לאחר גמילה בגיל ( 3-15 שנים ).
בכל מקרה יש לפנות לרופא משפחה או לאורולוג.
במידה והבעיה אינה פיזית יש לפנות לפסיכולוג.
מעל גיל 55 יש לפנות לרופא, לבצע בדיקה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) ולוודא שלא קיימת בלוטה מוגדלת. הטיפול הוא בעזרת תרופות, למניעת גדילת יתר. ואפשרות נוספת הנה התערבות כירורגית.
עד גיל 55 הסיבות לטפטוף שתן אצל גברים הנן מגוונות, החל מדלקת בדרכי השתן וזו תופעה מאוד שכיחה, מישיבה בשירותים מזוהמים, יחסי מין עם בת זוג הסובלת מדלקת וכלה ביחסי מין מזדמנים.
אחת הסיבות הברורות לטפטוף הנה סכרת B. מחלה זו גורמת לאיבוד שליטה על השרירים ברצפת האגן וגורמת לבריחת שתן. הסיבות אינן רק פיזיות, קיימות גם סיבות נפשיות ופחדים, כמו אצל ילדים לאחר גמילה בגיל ( 3-15 שנים ).
בכל מקרה יש לפנות לרופא משפחה או לאורולוג.
במידה והבעיה אינה פיזית יש לפנות לפסיכולוג.
מעל גיל 55 יש לפנות לרופא, לבצע בדיקה של בלוטת הערמונית (פרוסטטה) ולוודא שלא קיימת בלוטה מוגדלת. הטיפול הוא בעזרת תרופות, למניעת גדילת יתר. ואפשרות נוספת הנה התערבות כירורגית.
על מה חשוב להקפיד בנהיגה כנהג מבוגר?
למבוגרים שבינינו חשוב להקפיד על הדברים הבאים בזמן נהיגה:
להימנע בנהיגה בשעות עומס
להימנע מנהיגה ארוכת שעות
להימנע מנסיעה לאחר נטילת תרופות
להימנע מנהיגה כשלא מרגישים טוב
להימנע מנהיגה בתנאי מזג אוויר קשים (כמו גשם וסערה)
רצוי להימנע מנהיגה בשעות החשכה
יש להקפיד לנהוג בנתיב הימני
חשוב להקפיד על נהיגה שאינה במהירות גבוהה בכדי לאפשר ולהאריך זמן תגובה אפקטיבי
להתרכז אך ורק בנהיגה ולא בפעולות אחרות בעת שאתם נוהגים (אכילה, דיבור בסלולורי - בזמן הפסקה).
למבוגרים שבינינו חשוב להקפיד על הדברים הבאים בזמן נהיגה:
להימנע בנהיגה בשעות עומס
להימנע מנהיגה ארוכת שעות
להימנע מנסיעה לאחר נטילת תרופות
להימנע מנהיגה כשלא מרגישים טוב
להימנע מנהיגה בתנאי מזג אוויר קשים (כמו גשם וסערה)
רצוי להימנע מנהיגה בשעות החשכה
יש להקפיד לנהוג בנתיב הימני
חשוב להקפיד על נהיגה שאינה במהירות גבוהה בכדי לאפשר ולהאריך זמן תגובה אפקטיבי
להתרכז אך ורק בנהיגה ולא בפעולות אחרות בעת שאתם נוהגים (אכילה, דיבור בסלולורי - בזמן הפסקה).
על אילו כללי בטיחות יש להקפיד במטבח בגיל השלישי?
הנה רשימת כללי הבטיחות למטבח שיש להקפיד עליהם בגיל השלישי, כפי שהופיעו בעלון של קופת החולים הכללית:
1. כדאי להשתמש בכפפות מיוחדות המודדות חום , כאשר אוחזים בכלים חמים, כשרוצים להוציאם מהתנור, או להסירם מהאש.
2. יש להפנות את ידיות הסירים והמחבתות כלפי פנים, הרחק מקצה הכיריים, כך שלא יבלטו כלפי חוץ, וגם הרחק מהלהבות האחרות.
3. חשוב לוודא שברזי הגז ותנור הבישול סגורים היטב לאחר גמר השימוש בהם - דליפות במערכת הגז יכולות לגרום לחנק ושריפה.
4. יש לבצע בדיקה תקופתית לכיריים ולמערכת הגז, על מנת להבטיח את תקינותם.
הנה רשימת כללי הבטיחות למטבח שיש להקפיד עליהם בגיל השלישי, כפי שהופיעו בעלון של קופת החולים הכללית:
1. כדאי להשתמש בכפפות מיוחדות המודדות חום , כאשר אוחזים בכלים חמים, כשרוצים להוציאם מהתנור, או להסירם מהאש.
2. יש להפנות את ידיות הסירים והמחבתות כלפי פנים, הרחק מקצה הכיריים, כך שלא יבלטו כלפי חוץ, וגם הרחק מהלהבות האחרות.
3. חשוב לוודא שברזי הגז ותנור הבישול סגורים היטב לאחר גמר השימוש בהם - דליפות במערכת הגז יכולות לגרום לחנק ושריפה.
4. יש לבצע בדיקה תקופתית לכיריים ולמערכת הגז, על מנת להבטיח את תקינותם.
על מה להקפיד בנסיעה לחופשה בגיל מבוגר?
לפני נסיעה לחופשה בגיל מבוגר חשוב להקפיד על הדברים הבאים:
1. הצטיידו בארץ בתרופות שאתם צריכים וקבלו מהרופא מפרט כתוב של בעיות בריאות ותרופות שאתם נוטלים - לכל מקרה.
2. דאגו לקבל את החיסונים הנחוצים למדינות שאליהן אתם נוסעים.
3. העדיפו בכל מקום שבו תשהו לקחת מלון קרוב למרכז העניינים, עם מעלית ועם נגישות קלה - למקרה שאתם מוגבלים בתנועה.
4. בהרשמה למלון בקשו בכתב את פרטי ביה"ח הקרוב - למקרה חירום.
5. הקפידו לברר לגבי פעילויות וסיורים שהם מתאימים ברמת הקושי ליכולת הפיזית שלכם.
6. בדקו היטב את המזון שאתם אוכלים וודאו שאינכם נוטלים סיכונים בריאותיים.
לפני נסיעה לחופשה בגיל מבוגר חשוב להקפיד על הדברים הבאים:
1. הצטיידו בארץ בתרופות שאתם צריכים וקבלו מהרופא מפרט כתוב של בעיות בריאות ותרופות שאתם נוטלים - לכל מקרה.
2. דאגו לקבל את החיסונים הנחוצים למדינות שאליהן אתם נוסעים.
3. העדיפו בכל מקום שבו תשהו לקחת מלון קרוב למרכז העניינים, עם מעלית ועם נגישות קלה - למקרה שאתם מוגבלים בתנועה.
4. בהרשמה למלון בקשו בכתב את פרטי ביה"ח הקרוב - למקרה חירום.
5. הקפידו לברר לגבי פעילויות וסיורים שהם מתאימים ברמת הקושי ליכולת הפיזית שלכם.
6. בדקו היטב את המזון שאתם אוכלים וודאו שאינכם נוטלים סיכונים בריאותיים.
על מה להקפיד ביום שרב בגיל השלישי?
כאשר מזג האוויר שרבי, מומלץ מאד להקפיד על הדברים הבאים:
1. להמעיט ביציאה מהבית.
2. במידה וחייבים לצאת להצטייד בבקבוק מים, כובע ומטליות לחות.
3. הדליקו מזגן או אוורור בחדר בו אתם שוהים.
4. הקפידו לא לשבת ישירות מול המזגן או המאוורר.
5. הקפידו לשתות מספיק מים גם כשאתם בתוך הבית.
6. שנו תנוחות באופן איטי ומבוקר.
7. הקפידו לא לעשות מעברים חדים מאזור מקורר לאזור אחר, בכדי למנוע מצב של שינוי טמפרטורה קיצוני, שיכול לפגוע בלב ובלחץ הדם. לדוגמא: אם אתם עוברים לחדר השינה כדי לנוח, קררו מעט את החדר לפני שתכנסו אליו.
כאשר מזג האוויר שרבי, מומלץ מאד להקפיד על הדברים הבאים:
1. להמעיט ביציאה מהבית.
2. במידה וחייבים לצאת להצטייד בבקבוק מים, כובע ומטליות לחות.
3. הדליקו מזגן או אוורור בחדר בו אתם שוהים.
4. הקפידו לא לשבת ישירות מול המזגן או המאוורר.
5. הקפידו לשתות מספיק מים גם כשאתם בתוך הבית.
6. שנו תנוחות באופן איטי ומבוקר.
7. הקפידו לא לעשות מעברים חדים מאזור מקורר לאזור אחר, בכדי למנוע מצב של שינוי טמפרטורה קיצוני, שיכול לפגוע בלב ובלחץ הדם. לדוגמא: אם אתם עוברים לחדר השינה כדי לנוח, קררו מעט את החדר לפני שתכנסו אליו.
איך עורכים צוואה בעל פה?
צוואה בעל פה תיעשה כך:
על הנוטה למות לאמר בפני שני עדים (שאינם יורשיו, מחשש להפעלת לחץ) למי ברצונו להעביר את רכושו.
דבריו יירשמו בצירוף הנסיבות לעריכת הצוואה והתאריך.
שני העדים יחתמו ויפקידו את הצוואה במשרד הרשם לענייני ירושה בהקדם האפשרי.
תוקף הצוואה, במידה והשתנו נסיבות עשייתה (החולה התאושש ושוחרר מביה"ח, למשל) הוא חודש ימים.
גם נוסח הדברים צריך להיות מנוסח כצוואה ולשון של הורשה: "אני מצווה ומוריש לאחר מותי, לרעייתי שושנה את המחזיק מפתחות...".
צוואה בעל פה תיעשה כך:
על הנוטה למות לאמר בפני שני עדים (שאינם יורשיו, מחשש להפעלת לחץ) למי ברצונו להעביר את רכושו.
דבריו יירשמו בצירוף הנסיבות לעריכת הצוואה והתאריך.
שני העדים יחתמו ויפקידו את הצוואה במשרד הרשם לענייני ירושה בהקדם האפשרי.
תוקף הצוואה, במידה והשתנו נסיבות עשייתה (החולה התאושש ושוחרר מביה"ח, למשל) הוא חודש ימים.
גם נוסח הדברים צריך להיות מנוסח כצוואה ולשון של הורשה: "אני מצווה ומוריש לאחר מותי, לרעייתי שושנה את המחזיק מפתחות...".
מהי גמלת סיעוד ומה התנאים לקבלתה?
גמלת סיעוד היא גמלה הניתנת מהביטוח הלאומי עבור טיפול בקשישים. הגמלה ניתנת לגברים מגיל 67 ולנשים מגיל 62 הגרים בדיור מוגן או בביתם וזקוקים להשגחה וסיוע בפעולות יום יומיות.
אלו התנאים לקבלת גמלת סיעוד:
תושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה
מגורים בקהילה - אנשים הגרים בביתי אבות, מוסדות או מחלקות סיעודיות אינם זכאים לה.
מידת תלות - על האדם המבקש גמלה זו להיות במצב שהוא נזקק לעזרת אדם אחר בביצוע מטלות היום יום כגון רחצה, אכילה והלבשה.
קצבאות נוספות - גמלת סיעוד תינתן בתנאי שהקשיש אינו מקבל קצבאות נוספות מיוחדות מהמוסד לביטוח לאומי (לדוגמה קצבת נכות).
הכנסות - גובה הקצבה והיקפה יקבע ע"י המוסד לביטוח לאומי כשהקיף הכנסותיו של הקשיש יהוו שיקול לכך.
גמלת סיעוד היא גמלה הניתנת מהביטוח הלאומי עבור טיפול בקשישים. הגמלה ניתנת לגברים מגיל 67 ולנשים מגיל 62 הגרים בדיור מוגן או בביתם וזקוקים להשגחה וסיוע בפעולות יום יומיות.
אלו התנאים לקבלת גמלת סיעוד:
תושבי ישראל שהגיעו לגיל פרישה
מגורים בקהילה - אנשים הגרים בביתי אבות, מוסדות או מחלקות סיעודיות אינם זכאים לה.
מידת תלות - על האדם המבקש גמלה זו להיות במצב שהוא נזקק לעזרת אדם אחר בביצוע מטלות היום יום כגון רחצה, אכילה והלבשה.
קצבאות נוספות - גמלת סיעוד תינתן בתנאי שהקשיש אינו מקבל קצבאות נוספות מיוחדות מהמוסד לביטוח לאומי (לדוגמה קצבת נכות).
הכנסות - גובה הקצבה והיקפה יקבע ע"י המוסד לביטוח לאומי כשהקיף הכנסותיו של הקשיש יהוו שיקול לכך.
