» «
עייפות
אפשר לדעת למה אנחנו עייפים כל הזמן?


כל יום שעובר בשבוע אנחנו עייפים ותשושים עוד יותר. נדמה שאנחנו הולכים לישון בשעה סבירה יחסית, אך עדיין קשה לפתוח את העיניים בבוקר על רקע צלצול הזוועה של השעון המעורר...

מהן הסיבות האפשרויות? למה אנחנו עייפים כל כך?

1. לא מספיק שינה - אומנם זה דבר מובן מאליו, אך חשוב לנו להדגיש כי כמות השינה המומלצת עבור מבוגרים היא בין 7-8 שעות בכל לילה. שינה קצרה מהכמות המומלצת עלולה להשפיע על הריכוז ועל סף העצבנות שלכם בבוקר למחרת. מעט מידי שעות שינה בלילה עלולה אף לפגוע בבריאות ולהוביל להפרעות כרוניות אחרות.

הפכו את השינה לפעולה חשובה בסדר העדיפויות שלכם. דאגו לכבות את המכשירים הסלולריים ולהחשיך את החדר. כך תוכלו לישון טוב יותר ולקום טוב יותר. במידה וזה לא עוזר לטיב השינה שלכם ולהתעוררות למחרת, לכו להיוועץ ברופא, ייתכן שאתם סובלים מהפרעת שינה.

2. דום נשימה במהלך השינה - הרבה אנשים ישנים מספיק שעות בלילה ועדיין קמים בבוקר בתחושת עייפות מתישה. ייתכן שאותם האנשים לא ישנים כפי שהם חושבים, כי דום נשימה במהלך השינה קוטע אותה.

דום נשימה בשינה הנה הפרעת שינה שבאה לידי ביטוי בהפסקת הנשימה במהלך השינה. 6% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מהפרעה זו, רבים כלל לא יודעים. כאשר דום הנשימה מתרחש מספר פעמים בלילה, איכות השינה נפגעת משמעותית והעייפות לא תאחר להגיע בבוקר. חלק מהסימפוטים לדום נשימתי הם נחירות, יקיצות קצרות במהלך השינה ופה יבש. מחקרים מצביעים על השמנה כגורם סיכון לדום נשימתי ועל סיכון גבוה יותר בקרב גברים. תופעה זו
מגבירה את הסיכוי ללחץ דם גבוה, מחלות לב ובעיות בריכוז, אך היא לא מסוכנת ברמה של חיים ומוות.

במידה ואתם חוששים שאתם סובלים מהפרעה זו, לכו להיוועץ ברופא - מכשיר ה-CPAP יסייע לכם לשמור על דרכי הנשימה פתוחות בזמן השינה. אם אתם סובלים מעודף משקל, התחילו בדיאטה.

3. כשאין מספיק דלק בגוף - אכילה מעטה מידי או לא נכונה, יכולה להיות גורם לעייפות. תזונה מאוזנת עוזרת לשמור על רמת הסוכר בדם בטווח הנורמלי ומונעת את תחושת האיטיות והעייפות שירידה ברמת הסוכר עלולה לגרום.

השתדלו לאכול ארוחת בוקר ולכלול חלבונים ופחמימות מורכבות בכל ארוחה. למשל - טוסט מחיטה מלאה עם ביצה. מומלץ לצרוך חטיפי אנרגיה וסיבים תזונתיים לאורך כל שעות היום.

4. אנמיה - גורם מוביל לעייפות בקרב נשים. המחזור החודשי, שאנחנו הנשים כל כך נהנות ממנו, עלול לגרום לחוסר ברזל בדם ולהוביל לאנמיה. חוסר בכדוריות דם אדומות, הנושאות חמצן לכלל הרקמות והאיברים בגוף, הינו גורם שכיח מאוד לעייפות כרונית.

מאחר שאנמיה נגרמת על ידי חוסר ברזל בדם, כדאי שתשקלי צריכת תוספי ברזל ואכילת מזונות עשירים בברזל כגון: בשר, שעועית, דגנים מועשרים ועוד מיני אחרים.

5. דכאון - ניתן לחשוב על דיכאון כמחלה נפשית בלבד, אך היא בעלת השפעות פיזיות משמעותיות מאוד. עייפות, כאבי ראש, אובדן התאבון וכאבים בשרירים הם חלק מהתסמינים השכיחים ביותר לדכאון נפשי.

במידה ואתם חשים בתחושת עייפות ודכדוך בתקופה של יותר מכמה שבועות, גשו לרופא. ייתכן שטיפול פסיכותרפי יעזור ותחושו אנרגטיים ושמחים יותר.

6. תת פעילות של בלוטת התריס - הבלוטה הקטנה שבבסיס הצוואר, יודעת להשפיע עלינו באופן דרמטי מאוד. היא שולטת על חילוף החומרים שבגוף ועל המהירות בה הגוף ממיר את הדלק לאנרגיה. כאשר בלוטת התריס מתפקדת לאט מידי, סביר שתעלו במשקל ותסבלו מעייפות כרונית.

התסמינים הראשוניים לתפקוד איטי של בלוטת התריס מונים: דיכאון, עצירות, עור יבש, קצב לב איטי, הפרעות בשינה ותחושת עייפות, שיער דק ושביר, ציפורניים דקות ושבירות, כאבים במפרקים, תחושת קור תכופה, עודף במשקל ועור חיוור. במידה ואתם חוששים כי אתם סובלים מבעיה בבלוטת התריס, גשו לרופא לקבלת טיפול הולם.

7. יותר מידי קפאין - קפאין יכול לשפר את העירנות והריכוז, בזמן צריכתו במינונים מתונים, אך יותר מידי ממנו עלול להגביר את קצב הלב, לעלות את לחץ הדם ואת סף העצבנות. מחקרים מראים כי הוא הסם הפסיכו-אקטיבי הנצרך ביותר בעולם. צריכה מוגברת מידי גורמת לרוב להפרעות שינה, כאבי ראש וכאבים בשרירים. דבר שמתיש את הגוף ויוצר תשתית לעייפות כרונית. רק לאחר גמילה של הגוף מקפאין התסמינים הללו יעלמו.

נסו לצרוך פחות משקאות על בסיס קפאין - שוקולד, קפה, תה, משקאות קלים או תרופות המכילות קפאין. תהליך הגמילה ילווה בעייפות קשה מאוד, אך אם תחזיקו מעמד היא תתמתן ותשחרר אותכם.

8. דלקת בדרכי השתן - אם אי פעם סבלתם מדלקת בדרכי השתן אתם וודאי מכירים את תחושת הצריבה והכאב הבוער, אך דלקת לא תמיד מעניקה לנו תסמינים כאלה ברורים. לעיתים היא מתאפיינת רק בעייפות.

בדיקת שתן פשוטה יכולה לאשר לכם את שחששתם ממנו במהירות. לאחר נטילת אנטיביוטיקה, הדלקת תתרפא ועימה תחלוף תחושת העייפות.

9. סכרת - מחלה מטבולית שבאה לידי ביטוי ברמות גבוהות של גלוקוז בשתן ובדם, הנובעות מאי יכולת של הלבלב לייצר אינסולין, או מחוסר תפקוד נכון של האינסולין בגוף. הדבר גורם לבעיות בהמרת הסוכר לאנרגיה. מסיבה זו חלק מהתסמינים המוקדמים של סכרת יכולים להתבטא בעייפות קשה וכרונית.

10. התייבשות - עייפות יכולה להיות סימן להתייבשות של הגוף. על אף שוודאי רובכם עובדים במשרדים ממוזגים, גופכם יכול להתייבש בכל זאת. רבים מאיתנו שוכחים לשתות מים במהלך היום ואז נוטים להתייבש מבלי לשים לב. למרות שאומנם אתם לא תחת השמש הקופחת, שתייה מעטה מידי עלולה להוביל להתייבשות שגורמת לתחושה של כבדות ועייפות. במידה ואתם צמאים, סימן שאתם כבר יבשים - לכו לשתות...

השתדלו לצרוך מים לכל אורך היום, כך שהשתן שלכם יאותת בריאות ויהיה בצבע בהיר. שתו לפחות שתי כוסות מים בכל שעה עגולה. במידה ואתם עוסקים בפעילות גופנית, שתו לכל אורך האימון.

11. מחלות לב - אם אתם חשים שנעשה יותר ויותר קשה לבצע פעילויות יומיומיות כגון ניקיון הבית או עבודה בחצר, ייתכן שהלב שלכם מאותת שיש לו בעיה. אם קשה לכם לסיים משימות שהיה לכם פעם קל לעשות, גשו להיבדק על ידי רופא ונסו לאמץ אורח חיים שונה.

12. עבודה במשמרות - עבודה במשמרות מתחלפות בין לילה ויום עלולה לשבש את השעון הביולוגי שלכם. אתם עשויים לחוש עייפות בכל שעה בה אתם ערים ולהפוך את זה לתחושה כרונית.

נסו להעניק לעצמכם שעות שינה נאותות בזמן שיש לכם - החשיכו את החדר, דאגו לשקט ועשו אותו קריר ונעים. אם אתם עדיין מתקשים לישון כדאי שתנסו תוספי תזונה או תרופות מרשם לשינה טובה יותר.

13. אלרגיות למזון - מדענים רבים מאמינים כי אלרגיה חבויה למזון עלולה לגרום לתחושת עייפות כרונית. אלרגיה לא תמיד באה לידי ביטוי בעקצוץ או פריחה, היא יכולה לבוא בצורה של עייפות ותו לא. אם העייפות מתגברת מאוד לאחר ארוחות, ייתכן שהגוף שלך מגיב באי סבילות לאוכל מסויים.

נסו להימנע ממזונות שאתם יודע שעושים לכם לא טוב. מומלץ ללכת לרופא לבדיקת אלרגיות.

14. תסמונת התשישות הכרונית / פיברומיאלגיה - אם העייפות שלכם נמשכת יותר משישה חודשים והיא כה חמורה עד כי היא פוגעת בשגרת היומיום שלכם, ייתכן שאתם סובלים מפיברומיאלגיה, מחלה נוירולוגית של עייפות כרונית.
3% מאזרחי מדינת ישראל סובלים ממחלה זו, מחציתם וודאי לא מודעים לכך.

מאחר ואין עדיין פתרון קסמים למחלה הזו, מטופלים נאלצים לשנות את אורח החיים שלהם, ללמוד הרגלי שינה טובים יותר ולעסוק בפעילות גופנית עדינה במהלך השבוע.

אם אתם עייפים ותשושים לכל אורך השבוע ולא סובלים מאף אחת מהדברים שהוזכרו לעיל, ייתכן שקיים חוסר איזון בגוף או בנפש שעוטים עליכם את תחושת העייפות המתישה.

עייפות יומיומית, שלא קשורה למצב רפואי, יכולה להיפתר ע"י תרגיל שיגרתי שיכניס אנרגיה לגוף ויניע אותו. תוכנית אימונים צנועה של 20 דקות רכיבה על אופניים, 3 פעמים בשבוע, תייצר בגוף שלכם מספיק אנרגיה כדי לחוש ערניים ובריאים יותר במהלך כל השבוע.
עייפות
מהם הגורמים לעייפות?


הגורמים לעייפות הם לרוב שינה לא מרעננת, לא מספקת, חוסר מנוחה ולחץ (סטרס, או בעברית "עקה") - בשל דאגות ומתח נפשי.

אם אלה לא הסיבות יש לפנות לרופא המשפחה, על מנת להתחיל בסדרה של בדיקות מעבדה ולאתר את המצב הפיזי שלכם. אפשרויות שונות:

אנמיה

חוסר בויטמינים

השפעה של תרופות שאתם נוטלים לאחרונה

תסמונת העייפות הכרונית, שיש לה סימפטומים נוספים שמנמשכים לאורך חודשים מספר, כגיון כאבי ראש, כאבי גרון, כאבי מפרקים ואף נפיחות בבלוטות הלימפה.

אצל נשים מעל גיל 50 יכולה להיות בעיה בתת הפעילות של בלוטת התריס ובעיות הורמונליות נוספות.

מעל גיל זה, עלולה להיות גם בעיה של דום בשינה, שגורמת לעייפות כזו, במיוחד בשל משקל עודף (קשור גם לנחירות).

גם לבעיות לב הסימפטום יכול להיות עייפות.
בשר
האם צריך בשר בשביל ברזל?


אחד המיתוסים הנפוצים לגבי צמחונות הוא שלצמחוניים חסר ברזל, או בגירסה אחרת – "צריך בשר בשביל ברזל".

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ערכה סקר מקיף על הרגלי המזון של הישראלי הממוצע, שאת תוצאותיו ניתן למצוא בשנתון הסטטיסטי לישראל. לפי ממצאי הסקר, ישראלי צורך בממוצע 25.7 מ"ג ברזל. זאת בעוד שהכמות היומית המומלצת היא 8.7 מ"ג לגבר או לאישה מעל גיל 50 ו- 14.8 מ"ג לאישה עד גיל 50. נשים בגיל הפוריות זקוקות לכמות ברזל גדולה יותר בשל איבוד ברזל בדם המחזור החודשי. הנה מקורות הברזל בתזונה הישראלית:

בשר (לא כולל דגים) – 2.3 מ"ג (9%)

דגים – 0.3 מ"ג (1%)

ביצים – 0.4 מ"ג (1.5%)

מוצרי חלב – 0.2 מ"ג (1%)

מוצרים מהצומח – 22.5 מ"ג (87.5%)

קל להיווכח כי המקורות העיקריים לברזל, גם בקרב אוכלי בשר, הם מהצומח.

טענה מקובלת נוספת היא, שהברזל מהצומח הוא "פחות טוב", אך ויטמין C מגדיל באופן ניכר את ספיגת הברזל בגוף ולכן אכילת מזונות צמחיים העשירים בברזל עם ויטמין C תגביר את הספיגה.

מזונות צמחיים העשירים בברזל:

פטרוזיליה 97.8

מיורן מיובש 82.7

פיסטוק 14

שמרי בירה 14

שומשום מלא 10.4

מולסה 10

ריחן (בזיליקום) ירוק 9.8

טחינה מלאה 9

קמח סויה 8.5

זרעי אבטיח 8.5

נענע 8

פלפל חריף 7.8

נבטי מש (נבטים סינים) 7.6

זרעי חמניות (גרעינים שחורים) 7.5

חומוס יבש 7.3

עדשים יבשים 7

פול יבש 6

קאשיו, כוסברה, נבט חיטה, צנוברים ושקדים 6-4

בוטנים, אפונה, זיתים, לחם חי, פקאן, פטל, צימוקים, תאנים יבשות, תמר יבש 4-2
ברוקולי, לחם שיפון, מלון, ערמונים, סברס, קוקוס, תמר לח 2-1
שייקים
למה בריא לשתות שייקים ירוקים?


שייקים ירוקים טובים לבריאות מאחר והם עשירים בכלורופיל שהופך זמין יותר לגוף לאחר שנטחן. לכלורופיל יתרונות בריאותיים רבים וצריכתו חשובה לגוף מאין כמותה. אלו יתרונותיו הבריאותיים של הכלורופיל המצוי בשפע ובזמינות גבוהה בשייקים הירוקים למיניהם:

מתקן את התאים בגוף

טוב לדם ומשפר את ספירתו

יעיל נגד מצבי אנמיה

מסייע להסדרת המחזור החודשי

יעיל נגד סרטן

עשיר בברזל

מקל על מצבי נזלת

מחזק ומתקן את התאים בגוף

מנטרל את הרעלים שיש במזון שאנו צורכים

טוב לטיהור של הכבד

מסייע לנקות את רקמות המעיים

מסייע לשפר הפטיטיס

מסייע במצב של המופיליה

מזרז ריפוי של פצעים

מחזק את השיער

מחזק את הציפורניים

טוב לייצור חלב אם

טוב לראייה

מסייע לנטרול ריחות גוף

נלחם בחיידקים המצויים בפצעים

מנקה את השיניים והחניכיים ממוגלה

טוב לנטרול ריח פה רע

מפחית כאב שנגרם מדלקות

מקל על דלקת שקדים

מסייע בהקלה על כאבי גרון

משמש כנוזל חיטוי לאחר ניתוחי חניכיים

מרגיע כיבים

מקל על כאבים ונפיחות כתוצאה מטחורים

מסייע לשקם את מערכת כלי הדם ברגליים

טוב לוורידים נפוחים

אנמיה

סלק
מדוע ומתי כדאי סלק אדום?



צריכת סלק אדום מומלצת במקרים הבאים:

ניקוי הדם - לאכול סלק כל יום במשך שלושה שבועות, או לשתות במשך יומיים -שלושה מיץ סלק בלבד.

אנמיה - לאכול סלק כל יום. הסלק מכיל כמות יפה של ברזל וויטמיני B.

דלקות ואבנים בכליות ובדרכי השתן - לאכול סלק כל יום. אזהרה: סלק אדום לא מומלץ למי שמייצר אבני כליה מסוג אוקסלאטים, בגלל ריבוי האוקסלטים בסלק.

סרטן מעי הגס - לאכול כל יום סלק. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום.

סרטן הדם (לוקמיה) - לאכול או לשתות כל יום סלק אדום. עדיף לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום ארבע פעמים ביום.

נפיחות (דלקות) בבלוטות הלימפה - לשתות שתי כפות מיץ סלק אדום לא מבושל ארבע פעמים ביום. לסלק פעילות אנטי חידקית ואנטי ויראלית.

סוכרת - הסלק מומלץ לחולי סוכרת מבוגרים (סוג 2 ) משום שמעודד את הלבלב לייצר אינסולין. מומלץ לאכול אותו מאודה, או מבושל, אך לא לשתות אותו כמיץ. כמיץ הוא חסר סיבים תזונתיים, על כן המדד הגליצמי שלו עולה.

גמילה מעישון - צריכת עלי סלק טריים (מנגולד), על בסיס יומי, עוזרת לניקוי הכבד ומבטלת את השפעת ההתמכרות לניקוטין.

ריח רע מהפה - לשתות כל יום 2 כוסות מיץ סלק. לסלק יכולת אנטי דלקתית גבוהה.


כליות
מה הסימפטומים למחלת כליות?



אלו הם הסימנים למחלת כליות:

בצקות ברגליים

לחץ דם גבוה

כאבים בדרכי השתן

אנמיה

דימום בדרכי השתן

היסטוריה משפחתית של מחלת כליות

חשוב לציין שאבחון מדויק נעשה רק ע"י רופא מוסמך ולכן, אם הנכם סובלים מחלק מהתסמינים שצוינו, מומלץ לגשת לבדיקת רופא.
אנמיה
מה זה אנמיה?


אנמיה הנה הגדרה למצב בו ריכוז ההמוגלובין בדם או ריכוז הכדוריות האדומות הנושאות את ההמוגלובין בדם יורד והיא מתפתחת עקב אחת מהסיבות הבאות:

1. הגוף לא מייצר מספיק כדוריות דם אדומות במח העצם מסיבות שונות (הפרעה מולדת כמו תלסמיה, הפרעה כללית במח העצם כתוצאה ממחלות כרוניות שונות או חוסר בברזל, חומצה פולית או ויטמין B12).

2. אבדן דם רב עקב פציעה או טראומה כלשהי.

3. זיהום הגורם להרס מוגבר של כדוריות אדומות.

4. אצל ילדים הסובלים מאנמיה הסיבה היא ברוב המקרים מחסור בברזל.
אנמיה
אילו תסמינים יש לאנמיה?



הנה מספר תסמינים היכולים להעיד על אנמיה:

קושי לשמור על טמפרטורת הגוף במזג אוויר קר

עייפות

קושי בהגעה להישגים בספורט

תחושת ירידה ביכולות אינטלקטואליות

פגיעה בהתפתחות קוגנטיבית

פגיעה באופן התנהלות יעיל בעבודה

מחזור שאינו סדיר

עצירות

בעיות פוריות


נענע
במה טובה הנענע לבריאות?


הנה מספר יתרונות בריאותיים בשימוש בנענע:

גורמת ריח פה נעים

מסייעת בהורדת חום

עוזרת במצבי הצטננות

מקלה על כאבי בטן

טובה לסובלים מאנמיה

מסייעת לעוררות מינית

מסייעת להסדיר את פעולת מעיים

טובה להרגעה

מסייעת לפתיחת דרכי הנשימה
למה בריא לאכול פטרוזיליה?


הנה כמה מיתרונותיה הבריאותיים של הפטרוזיליה:

1. מסייעת להוצאת רעלים מן הכליות, הכבד והדם

2. מסייעת בניקוי עדין של מערכת העיכול

3. טובה נגד נגד דיזנטריה

4. עשירה ביוד ובברזל ולכן יעילה במצבי אנמיה

5. מסייעת לטיפול בדרכי השתן
איך לטפל באנמיה מחוסר ברזל אצל ילדים?



כך מטפלים באנמיה הנובעת ממחסור בברזל אצל ילדים:

1. מתן תוסף ברזל מגיל ינקות ומעלה לפי הוראת הרופא.

2. מתן תזונה עשירה בויטמין C (ירקות, קטניות, פירות, מיץ תפוזים וכדומה) יחד עם ארוחה עשירה בברזל.

3. מתן תזונה עשירה בברזל מהחי (הודו, בשר, עוף).

4. הפחתה בתזונה העלולה לפגוע בספיגת הברזל (כמו קקאו. תה, אבץ, סידן ועלים ירוקים).
באיזה מצבים כדאי להשתמש בוויטיה משכרת?


השימוש בוויטיניה משכרת נעשה בשתייה. יש לחלוט שלושה גרם מהצמח בכוס אחת של מים ולשתות שלוש פעמים ביום. חשוב לא להגזים בשימוש וכאשר משתמשים בתרופות נגד חרדה או שינה להימנע מכך, כמו גם בזמן טיפולים כימותרפיים. השימוש בוויטינה משכרת טוב למצבים הללו:

טיפול בזיהומים

טיפול בגידולים (שפירים וממאירים)

טיפול בפצעים המתקשים להגליד

אנמיה

דלקות מפרקים

חיזוק האון הגברי

חיזוק פוריות האישה

חיזוק זיכרון ויכולת למידה

מהם יתרונותיו התזונתיים של קמח תירס?



אלו היתרונות התזונתיים של קמח תירס:

מכיל ויטמין C

מכיל ויטמין B

מכיל זרחן

מכיל מנגן

עשיר בעמילן

עשיר בסיבים תזונתיים

טוב לסובלים מאנמיה

טוב לסובלים ממשקל נמוך

מתאים לאנשים עם בעיות עיכול
מה עושים אם סובלים מעייפות כרונית?


לפני הכל יש לבצע בדיקת דם (לאבחון אנמיה, בעיות בבלוטת התריס ומחסור ב-B12). אם הבעיה אינה פיזית כדאי להמעיט בסוכרים וקפה ולהרבות בפעילות גופנית.
העלאה של רמת ההמוגלובין - איך להחזיר את הדם החסר לגוף?



כדי להשלים את הדם החסר לגופנו, במקרה של אנמיה, מומלץ לאכול יום יום במשך שבועיים 10 שקדים מושרים מהלילה בכוס מים + 3 מישמשים יבשים שטופים היטב.

לאחר שבועיים בידקו את ההמוגלובין שלכם ותופתעו.
למה בריא לאכול פטל?


הנה מספר סיבות בגללן כדאי לאכול פטל:

מחזק את רחם האישה

מקל על הלידה

מסייע במצבי אנמיה

מכיל כמות משמעותית של סידן, אשלגן, ברזל וסלניום

מכיל ויטמין B2 וויטמין K

מכיל נוגדי חמצון
באילו סוגי קטניות יש כמות טובה של ברזל?


בכדי ליהנות מתוספת ברזל באכילת קטניות כדאי לאכול את סוגי הקטניות הללו:

שעועית לבנה

שעועית אדומה

טופו

עדשים

פולי סויה

אפונה ירוקה

גרגרי חומוס


מה הסיבה שיש אנשים הסובלים מקור יותר מאחרים?
למה יש אנשים הסובלים מקור יותר מאחרים:


הנה מספר סיבות לכך שיש אנשים הסובלים מקור הרבה יותר מאחרים:

אנמיה

מחסור בדם

מחסור בברזל

מחסור ב-B12

מחסור בחומצה פולית
איך לייעל את ספיגת הברזל בגוף?


בכדי לייעל את ספיגת הברזל בגוף כדאי לשתות לימודנה מיד לאחר אכילת מזון עתיר ברזל, הלימון טוב למצבי אנמיה כתוצאה מחוסר ספיגת ברזל וזוהי דרך נוחה לצרוך אותו.
באיזה בשר יש הרבה ברזל?


אלו הבשרים המכילים כמות טובה של ברזל:

בשר בקר

כבד

הודו אדום
מה התזונה המומלצת לאנסים הסובלים מאנמיה?



לסובלים מאנמיה כדאי לאכול עלי רוקט בסלט חסה, קצוצים בתוך בפסטה או מטוגנים בשמן זית עם אורז. כמו כן מומלץ מאד לאכול תמרים.
איך למנוע חולשה המופיעה עם הקימה בבוקר?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.