» «
שיניים
יש לי אפטות בפה. אילו דרכי ריפוי ללא מרשם רופא ישנן?



הנה מספר דרכים לטיפול באפטות:

1. טיפול יעיל בפצעים בפה אפשרי באמצעות פרו-פה: מדבקית שנדבקת לאפטה, נמסה לאחר 8-6 שעות. הבידוד ממגע ומאוכל/שתייה מקל על הכאב. כמו כן משחררת חומרים כמו ויטמין A, מלחים ושמנים ארומטיים המסייעים בריפויו האפטה. רצוי להשתמש בה לפני השינה, ולא לקלפה.

2. אפטגון/אפטה-X: ג'ל המכיל חומרים מרגיעים כמו אלוורה וחומרים היוצרים שכבת בידוד מגינה מעל הפצע, שנמשכת מספר שעות. ויוצרת הקלה מיידית בכאב , ולעיתים אף מזרזת את החלמת הפצע.

3. קנקא: ג'ל המכיל 20% בנזוקאין, כחומר מאלחש. יוצר שכבת בידוד בין האפטה לבין חלל הפה.

4. תארודנט / קורסודיל: תכשירים לחיטוי פה, המכילים כלורהקסידין. גירגור אלכוהול - פחות מומלץ.
דרכי טיפול במרשם רופא בלבד:

5. Oracort: משחה סטרואידלית למריחה; Oracort E (אורה-קורט עם Esracain כמאלחש טופיקלי; פותח ע"י פרופ' מאיר גורסקי, מבי"הס לרפואת-שיניים באוניברסיטת תל-אביב).

6. תרופות נוספות: מינוצין, תאלידומיד, אבץ.

7. שטיפות פה: דקסמטזון (סטרואידים); סוקרלט/סוקרפט (מכסה את הכיב).
שיניים תותבות
מה לעשות אם התותבת מתנדנדת או אם נוצרים פצעי שפשוף?


בדרך כלל לאחר הכנת תותבת חדשה יש אי נוחות ופצעי שפשוף עד להתאמתה. אם קיימת בעיה של שפשוף או לחץ מומלץ להגיע אל מרפאת השיניים לבדיקת התותבת, לאיזון ולליטוש. לאורך זמן בגלל הלחץ של תותבת על החניכיים ועל עצם הלסת, תהיה הקטנה במימדי עצם הלסת, ויש חשש כי התותבת כבר לא תתאים – היא תתנדנד ותשפשף, ועלולה אף להישבר.

גם אם תוכנית השיקום הסופית הינה תותבת, כדאי לברר את האפשרות של עיגונה ע"י שתלים אל הלסת: תותבות אלו נוחות בהרבה, מאפשרות לעיסה ודיבור בקלות יותר, ושומרות יותר על איכות עצם הלסת.
פה
מה גורם לפצע בזווית הפה ואיך למנוע ולרפא אותם?



הסיבות לפצעים בזוויות הפה, נובעות לרוב מאחת מהסיבות הבאות:

1. חוסר בוויטמינים - במיוחד ויטמין B2 (קרוי גם ריבופלאבין), שניתן לשפר בשתיה מוגברת של מיצי ירקות או מאכלים שונים (ראו בתגית "ויטמין B2") ונטילה של תוסף ויטמינים בהמלצת רופא.

2. יובש בשפתיים - מריחת שפתון נגד יובש. השתמשו בשפתון יובש המבוסס על חומרים טבעיים, כמו פרופוליס או לבנדר.

3. אינפיטיגו - מקרים נדירים יותר הם פצעים מסוג אימפטיגו (גדולים יותר, מעין איזור שלם של פצע), שמועברים בהדבקה בין אנשים החיים ביחד באותו חדר בצבא, בפנימיה וכדומה. פנו לרופא.
חלב עיזים
איזו תזונה מומלצת לשיפור המצב עם אפטות בפה?


הנה הוראות התזונה שכדאי לאמץ במקרה של אפטות בפה:

1. חלב עיזים (מפוסטר בלבד!!!): גירגור חלב עיזים ושתייתו נחשב כיעיל במניעת אפטות ובטיפול בהן. אפשר גם להגביר תצרוכת מוצרי חלב עיזים, כגון לבנה, גבינות עיזים וכו'.

2. להימנע מצריכת מזונות חומציים: פירות הדר, עגבניות, מלפפונים חמוצים וכו'.
להעלות רמת האבץ בתזונה: בשר, קטניות, פטריות, זרעים, אגוזים, דגים ופירות ים, ביצים, דגנים מלאים, שמרים.

3. תוספי מזון: אפשר לנסות, אם כי אף אחד מהנ"ל לא הוכח באופן מדעי ע"י מחקר: אסטרולה, אסטר- ESTER C 500 C, חומצת אמינו L-ליזין, אסטראגלוס, אבץ פיקולינאט, פרופוליס, ויטמין B12.

פה

שיניים
מה עלול לגרום להגבלה בפתיחה של הפה?


טווח פתיחת פה התקינה הממוצעת הוא 50-40 מ"מ . הגבלה בטווח הפתיחה של הפה יכול לנבוע מגורמים רבים ומחייב אבחון פרטני בכל מקרה ומקרה. התופעה יכולה לנבוע משני מקורות:

מקור שרירי: התכווצות של שרירי הלעיסה עקב פתיחת פה ממושכת (טיפול שיניים למשל) פתיחת פה מכסימלית פתאומית (פיהוק, שירה וכו'). מוכרת גם תופעה הגנתית של השרירים העוברים התכווצות כאמצעי למנוע תנועה של הלסת במקרים בהם יש תהליכים דלקתיים כואבים של אחד ממרכיבי מערכת הלעיסה. למשל בעקבות הזרקת אלחוש מקומי על ידי רופא שיניים, עקב דלקת חניכיים סביב שן בינה בוקעת, עקב דלקת של מפרק הלסת וכו'.

מקור מפרקי: פגם בעצמות הלסת ו/או בסחוס/דיסק המפרק ו/או ברצועות התומכות.


נכתב ביחד עם ד"ר אפרים וינוקור
אפטות
מה לעשות נגד אפטות שחוזרות ונשנות בפה?



אפטות חוזרות מטרידות כ-10% מהאוכלוסייה בישראל (ועד 40% מהאוכלוסיה ביפן!). גורמים מחמירים - דיאטה קיצונית, מחלה כללית, חשיפה לקרני שמש, דיכאון/סטרטס וכו'.

ללא מרשם רופא: לגרגר חלב עיזים (מפוסטר),לנסות ג'ל בשם "אפטגון", לנסות מדבקיות שמתמוססות מעצמןבשם "פרו-פה", לנסות במשך מספר חודשים תוספי מזון של קו-אנזים Q10 ותוספי אבץ.

במרשם רופא בלבד:

1. משחה בשם "אוראקורט E", אשר נדבקת היטב לאפטה ומשחרר סטרואידים וכן אילחוש מקומי להרגעת הכאב.

2. שטיפות פה סטרואידליות (למשל דקסהמטזון).
שיניים תותבות
מהן הוראות הניקוי לשיניים תותבות?


הזנחה וחוסר ניקוי של התותבת יתבטא בהיווצרות משקעי פטרת או בקטריות על התותבת, שיובילו לריח רע ולזיהום של רקמות הפה. כמו כן התותבת תראה יותר ויותר צהובה ומוזנחת.

1. את השיניים שנותרו יש להמשיך ולצחצח כרגיל.

2. לאחר ארוחה יש לנקות את התותבת בזהירות מעל הכיור עם מים וסבון, בעזרת מברשת ניקוי לתותבות.

3. לפני השינה מדי יום יש לנקות עם טבליית ניקוי עם חומר דוגמת Kukident. אלו טבליות מיוחדות לניקוי התותבות אשר מגינות על התותבות, נותנות הרגשה טובה ורעננות לאורך כל היום. טבליות הניקוי מסייעות גם להורדת כתמים מהתותבת, ומונעות היווצרות משקעים של פטרת ובקטריות.

4. יש להשרות בכוס מים פושרים או בקערית את התותבת עם טבלית אחת של חומר הניקוי, לפחות לרבע שעה. ניתן להשרות גם במשך כל הלילה. לאחר מכן להבריש עם מברשת הניקוי המיוחדת ולשטוף את התותבות במים בזהירות מעל הכיור. אין לשטוף את הפה עם חומר ניקוי זה. יש להרחיקו מילדים ולהימנע ממגע בעיניים.

5. תותבות ללא שלד מתכת אפשר גם לנקות מדי פעם עם מעט אקונומיקה, אך יש להקפיד לרחוץ לאחר מכן את התותבת היטב במים ובסבון כיוון שהאקונומיקה רעילה. תותבת עם שלד מתכת אסור לנקות באקונומיקה, מחשש להיחלשות שלד המתכת.

6. לפחות אחת לשנה מומלץ להגיע אל מרפאת השיניים, לניקוי מקצועי של התותבת הקבועה ולבדיקת הפה.
שיניים
איך מטפלים בהפרעות תפקודיות של מערכת הלעיסה?


היות שהגורמים להתפתחות ההפרעות במערכת הלעיסה הינם רבים ופועלים בו זמנית. הטיפול היעיל הנו רב תחומי ומשלב כמה דרכי טיפול בו זמנית:

1. טיפול עצמי (הימנעות מהרגלים מזיקים, תרגילי מתיחה וכו')

2. טיפול פיסיותרפי

3. טיפול באמצעות סדים (מגיני שיניים)

4. טיפול תרופתי (תרופות ששיכוך כאב, כדורי הרגעה, כדורים להרפיית שרירים, נוגדי דלקת וכו').

5. טיפול התנהגותי שמטרתו להקטין את רמת המתח הנפשי

6. טיפול פסיכותרפי במצבים קשים

7. טיפול כירורגי במקרים מאד נדירים



נכתב ביחד עם ד"ר אפרים וינוקור


שיניים תותבות
למה נועדה שן תותבת וכמה זמן להשתמש בה?


תותבת זמנית ללא שלד מתכת מבצעים כדי לספק מענה זמני לאחר עקירות או השתלות לצורך אסתטיקה, דיבור ואכילה, עד אשר יבוצע השיקום הקבוע - ע"י שתלים, גשרים או תותבת קבועה. יש לזכור כי התותבת הזמנית נועדה לשמש למספר חודשים עד לשיקום הקבוע, ואינה השיקום האופטימלי. התותבת הזמנית הינה חלשה מהרגיל ובדרך כלל ללא שלד מתכת, ועלולה להישבר במשך הזמן, וכן לגרום נזק לשיניים ולרקמות שנותרו בפה.

כדאי לתאם עם רופא השינים תוכנית טיפול לשיקום הקבוע בהקדם האפשרי. תותבת זמנית אינה מתאימה לשיקום קבוע, ובמשך הזמן תזיק יותר מאשר תועיל.
איך למנוע ריח מהפה?



מניעה של ריח פה אפשרית בצעדים פשוטים יחסית, אלו הם:

1. ללעוס פטרוזיליה טריה עוזר מיידית ובמקרים דחופים.

2. חשוב להקפיד על צחצוח שיניים וצחצוח הלשון אחרי כל ארוחה וניקוי בין השיניים בחוט דנטלי.

3. חשוב גם לטפל בשיניים ובחניכיים בקביעות אצל רופא שיניים.

4. לעיתים ריח הפה נובע מיובש בפה, במצב כזה מומלץ לשתות הרבה ולגלגל בלשון, כדי לגרום לבלוטות הרוק להגביר את הפקת הרוק.

5. חשוב לציין שיש מקרים בהם הריח הרע מהפה אינו קיים במציאות וזהו רק חשש עמוק של האדם המתלונן על כך. במקרה כזה ניתן להוכיח לו באמצעים שונים שאין לו ריח כזה. אם לא ישתכנע הרי שמומלץ טיפול פסיכולוגי.
על אילו דברים להקפיד כשיש שיניים תותבות זמניות לאחר עקירה או השתלות?


יש לזכור כי התותבת הזמנית נועדה לשמש למספר חודשים עד לשיקום הקבוע, ואינה השיקום האופטימלי. התותבת הזמנית הינה חלשה מהרגיל ובדרך כלל ללא שלד מתכת, ועלולה להישבר במשך הזמן, וכן לגרום נזק לשיניים ולרקמות שנותרו בפה.

כדאי לתאם עם רופא השינים תוכנית טיפול לשיקום הקבוע בהקדם האפשרי. תותבת זמנית אינה מתאימה לשיקום קבוע, ובמשך הזמן תזיק יותר מאשר תועיל.

1. אם התותבת נמסרה מייד לאחר פעולה כירורגית (עקירות או שתלים), יש לצפות לכאבים באיזור ואולי אף חוסר התאמה בתחילה, בעיקר בגלל נפיחות הרקמות. מומלץ לבצע קומפרסים של קרח ולאחר 24 שעות להתחיל בשטיפות עם מי מלח (כוס מים חמים עם כפית מלח). כמו כן להמשיך בהוראות הרופא – לדוגמא, אם קיבלתם מרשם לאנטיביוטיקה, יש להתמיד עם הוראות המרשם עד סיום הכמות שנרשמה.

2. לאחר עקירות: לא להוריד את התותבת המיידית ב 24 שעות ראשונות אלא רק כדי לשטוף ולהחזיר מיד כדי למנוע דימום וכדי למנוע התנפחות הרקמות מהדלקת.

3. לאחר שתלים: מומלץ להימנע מהרכבת התותבת בפה למספר ימים. כמו כן מומלץ לבצע ריפודים ותחזוקה במרפאה למניעת לחץ על השתלים.

4. הדבקה: ביום-יום בדר"כ מומלץ להיעזר במידת הצורך במשחת הדבקה או באבקת הדבקה מסוג Kukident, Fitty-Dent או Corega . השימוש בתכשירים אלו מצמיד טוב יותר את התותבת אל רקמות הפה, ומגדיל את תחושת הביטחון באכילה, דיבור וצחוק. משחת ההדבקה גם מונעת חדירת שיירי מזון מתחת לתותבות.

5. הנחיות: יש לנקות את התותבות וליבשן היטב. לאחר מכן למרוח פס דק שלם או מקוטע על החלק המוצמד אל החיך או הלסת, ולהדק את התותבת לפה למשך כמה שניות. רצוי להימנע משתייה ואכילה למשך זמן קצר לאחר מכן.
איך לדעת אם יש לנו ריח רע מהפה ולהימנע ממנו?


בכדי להיות בטוחים האם יש לכם ריח רע או לא הנה כמה שיטות לבדוק:

1. לקקו את כף ידכם, חכו כמה שניות והריחו. אם יש ריח רע אז לא טעיתם ויש לכם ריח רע מהפה.

2. העבירו חוט דנטלי בין השיניים, והריחו אותו.

3. בקשו מאדם קרוב לומר לכם את האמת.

כיוון שפעמים רבות נגרמת בעיית ריח הפה משאריות מזון הנאספות בחריצי הלשון, השימוש במנקה לשון עשוי לפתור את הבעיה כליל או להפחיתה באופן ניכר. השימוש בו צריך להיעשות מדי בוקר וערב, למשך דקות אחדות. אפשר לנקות את הלשון גם באמצעות מברשת השיניים.

שאריות מזון נותרות גם במרווחים הקטנים שבין השיניים. כדי למנוע התפתחות מרבצי חיידקים ברווחים אלה יש לסלק את שאריות המזון באמצעות חוט דנטלי. השימוש בו ייעשה לאחר כל ארוחה ולפני השינה.
איך להימנע מאפטות?


מניעת אפטות בפה תעשה על ידי שמירה על היגיינת הפה ושינוי הרגלי תזונה. ככל שבפיכם יהיו פחות חיידקים, כך יהיו בו גם פחות פצעים, יש לעשות זאת בצורה זו:

1. השתמשו במברשת שיניים עם סיבים עדינים בכדי לא לפצוע את החניכיים.

2. השתמשו באופן יומיומי במי פה אשר מחטאים את חלל הפה ומונעים הצטברות חיידקים.

3. במקרה של אפטה, חפשו משחת שיניים ללא חומר שמחזק את האפטה הידוע כ-SDS, בדרך כלל רשום על אריזת המשחה אם אינה מכילה SDS.

4. ישנם מאכלים ומשקאות שמחמירים את האפטה ומזרזים את התפתחותה. מאכלים עם אחוזי חומציות גבוהים כמו פירות הדר, עגבניות או זיתים.

5. לעיסה ממושכת של מסטיקים גם יכולה לזהם את האזור ולזרז את הופעת הפצעים.

6. אולי לחלקכם יהיה קשה לוותר על קפה ותה, אבל חשוב שתדעו שהם מתסיסים את האפטה ומזהמים אותה.

7. מאכלים חריפים ידועים כצורבים ומכאיבים על פצעים בפה, הם מזיקים לאזור ומומלץ להימנע מהם.
מה לעשות כשלילד יש פצעים בפה?



במקרה שלילד יש פצעים בפה פנו איתו מיידית לרופא. עד שיראה רופא, כדאי שיימנע מאכילת אוכל חמוץ או חריף ומשתיית משקאות מוגזים. להקלה, אפשר לגרגר תה שעורים. ניתן גם לתת לו לשתות חלב עיזים, רצוי ישירות מעטיני העז (לא דורש פיסטור), אחרי פעמיים שלוש הכל עובר.
למה הלשון שלי לבנה ומה לעשות?


נגעים לבנים על הלשון יכולים להיגרם ע"י מספר סיבות:

פטרייה

זיהום ויראלי

זיהום חיידקי

שינוי ברקמה עקב מחלות שונות ו/או עישון ועוד.

מכיוון שבמקרים מסויימים עלול להיווצר מצב של נגע טרום-ממאיר, יש חשיבות עליונה להיבדק ע"י רופא שיניים שהינו מומחה לרפואת הפה או חבר בארגון הישראלי לרפואת הפה.
מתי יש לגשת לבדיקת חניכיים?



לבדיקת חניכיים יש לגשת במקרים הבאים:

1. במצבים בהם יש רגישות, אודם או נפיחות בחניכיים

2. דימום בזמן צחצוח שיניים או ניקוי בעזרת קיסם

3. אנשים הסובלים מנסיגת חניכיים

4. ריח פה לא טוב

5. טעם לא טוב בפה

6. אנשים שנפתחו להם מרווחים בים השיניים

7. אנשים שאיבדו שיניים בשנים האחרונות

8. אנשים שקיבלו המלצה לעשות שתלים

9. אנשים עם נסיגת חניכיים

10. לפני טיפול שיקום פה

11. אנשים הסובלים ממחלות לב, סכרת ויתר לחץ דם
איך אפשר לרפא את מחלת הפה והטלפיים?


בכדי לרפא את מחלת הפה והטלפיים שותים חלב עיזים טרי טרי ישר מהעז והוא מעביר את זה (בדוק ובעל גיבוי מדעי). צריך רק לברר שהעיזים מחוסנות ושאינן חולות. אם אתם מתגוררים בגוש דן תוכלו למצוא חלב מהעיזים של יצחק - הוא גר ומגדל אותן בשיכון בבלי הישן (ביתו מול בית הכנסת) והוא "מומחה" לעניין הזה.


כיצד ניתן למנוע ריח לא טוב מהפה?


הנה שתי דרכים למניעת ריח רע מהפה:

1. אכילת יוגורט עוזרת מאוד. חוקרים מצאו שאכילה של יוגורט הצליחה להוריד ב-80% את רמת הסולפידים (הם שגורמים לריח רע מהפה).

2. גם אכילה של פירות שמכילים ויטמין C הביאה להקטנה משמעותית של ריח הפה, כיוון שהסביבה שיוצרים מזונות אלה לא נוחה לחיידקים שגורמים לריח רע בפה.
מה הבעיה בלשון כהה, צהובה או חומה?


black hairy tongue - הלשון נראית כאילו היא שעירה, קרוב יותר לאזור בלשון שקרוב לגרון. זה שפיר ובלתי מזיק. הבעיה: הפפילות ארוכות מהרגיל. מופיע לעתים אחרי שימוש רב באנטיביוטיקה. שכיח יותר אצל זקנים ומעשנים.

הטיפול - הקפידו על הגיינת פה וצחצוח של הלשון, בזמן צחצוח השיניים (מה שטוב גם נגד עששת).

היוועצו גם ברופא.
למה בריא לאכול תות שדה?


אכילת תות שדה בריאה מהסיבות הבאות:

עשיר בנוגדי חמצון

מסייע בחיזוק הערמונית

מסייע בחיזוק המעי הגס

מסייע בהגנה על תאי הפה

מאט את תהליך ההזדקנות

מסייע מפני דלקות

מפחית סיכון למחלות לב

מפחית סיכון לסרטן

עשיר בויטימין C

מכיל חומצה פולית
מהן הסיבות לתת משקל אל קשישים?


הנה מספר סיבות אפשריות לבעיית תת משקל אצל קשישים:

1. בעיות שונות בלסת ובמערכת הפה - בעיות המקשות על הלעיסה ופוגעות בחוש הטעם.

2. בדידות - חיים לבד ואיבדו את החשק לבשל ולאכול לבדם.

3. מחלות ובריאות לקויה.

4. דיכאון.
מה לעשות כשילד מרייר הרבה?
אילו תרופות סבתא מומלצות נגד פצעים בפה ובשפתיים?
איך לרפא פצעים בפה ובשפתיים?
האם מוצץ אורתודנטי יותר בריא ממוצץ רגיל?
איך נפטרים מהריח הרע בפה, גם אחרי צחצוח שיניים?


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.