» «

הפקה מוסיקלית

מוסיקה
מהי הפקה מוסיקלית?
כיצד מתבצע תהליך ההפקה המוסיקלית?
מהם השלבים בהקלטת שירים?

אלו השלבים בהקלטת שירים:

1. כתיבת השיר - הפקת שיר מתחילה כמובן בשיר עצמו. רק לאחר שמרגישים שהשיר עצמו: מלים, לחן, הרמוניה גמור, רק אז ניתן לנסות לעבד אותו.

2. הקלטת סקיצה - השלב הראשון של ההקלטות הוא הקלטת סקיצה: שירה וכלי הרמוני. בהקלטה מינימלית כזו, מנסים לוודא אלמנטים בסיסיים של השיר( טמפו, סולם וכיוב').

3. עיבוד והקלטות - לאחר מכן, מתחיל שלב העיבוד וההקלטות עצמן, אשר תלוי מאד באופי השיר ובקונספט אקוסטי/אלקטרוני וכו'. ההחלטות לגבי מי יעשה מה חשובות ביותר. מי ינגן, מי ישיר, איפה יוקלטו האלמנטים השונים וכו'. להחלטות אלה יש כמובן גם השלכות על גיבוש התקציב להפקה. שלב ההקלטות הוא השלב הארוך והמשמעותי ובסופו מגיע שלב המיקס.

4. מיקס - במיקס מתקבעת התוצאה הסופית של ההפקה והשיר הופך סופית מפוטנציאל למוצר מוגמר.

5. מאסטרינג - לאחר המיקס קיים עוד תהליך סאונד קצר יחסית של מאסטרינג ובסופו מתקבל המאסטר – דיסק ועליו השיר, מוכן לשכפול, שידור ברדיו וכו'.
הפקה מוסיקלית
איך לעשות מיקס טוב?



מיקס מוצלח. מוצלח לפי איזה פרמטר?

יש הגורסים כי הכי חשוב שמיקס ישמע טוב במובן של סאונד גדול, נקי, ברור וכן הלאה. אחרים שמים דגש על הסגנון המוסיקלי של השיר ועל האופן בו המיקס מתכתב עם הסגנון. אחרים מתרכזים בזמר ובתוכן הרגשי/אווירתי של השיר ומבחינתם, אם אלה עוברים נכון, הרי שמטרתו העיקרית של המיקס הושגה.

כמובן שאי אפשר בד"כ לרקוד על כל החתונות ולכן אתה מגלה שטכנאי מיקס, בדיוק כמו מוסיקאים – זמרים, נגנים ומפיקים – שונים זה מזה בטעמם, ברקע שלהם ובנטייתם הטבעית לכיוונים שציינתי קודם.

לכן הטיפ הראשון והחשוב מכל הוא – נסה לגבש לעצמך איזושהי עמדת פתיחה – מה מוביל אותך ולקראת מה אתה חותר בעשיית המיקס – לסאונד, לתוכן רגשי, לסגנון… רוב, אם לא כל, טכנאי המיקס הטובים, מגלים בשלב די מוקדם של התהליך שיש להם תמונה כלשהי בראש, או תחושה כלשהי בבטן ואליה הם מנסים להגיע.

חשוב להבין שמיקס אינו טיפול קוסמטי בסאונדים רעים – בוא נעשה מהסנייר הזה פיתה ומהבאס הזה מלפפון. את הזמר נהפוך לפסטרמה ויהיה לנו אחלה סנדביץ'. במיקס, סנייר שנשמע "טוב" כשלעצמו, לא אומר שום דבר. אין בזה שום הבטחה שתשיג בשורה התחתונה תמונה נכונה או מרגשת… מיקס הוא נסיון, קשה ככל שיהיה, לחבר בין המון מרכיבים כך שתווצר מיקשה אחת, שגם תשמע טוב ( במונחים של גודל, נקיון, נעימות והתאמה לסגנון) וגם תספר סיפור ותרגש. לעשות מיקס משמעו עמידה בקו הסיום של ההפקה – מפה יוצאים עם תוצאה וזהו – זה השיר. זה מה שהוא אומר, זו החוויה שהוא מעביר.

ובכל זאת כמה מלים "טכניות". אני נוהג להתחיל מאפס. גם אם עשיתי כל מיני פעולות בתהליך ההקלטות –פתחתי ריוורב על השירה, עשיתי איקיו לגיטרה וכו' – בתחילת המיקס אני ראשית כל מאפס הכל, כולל ווליום וצידוד(PANING). כמה שיותר מהר אני מנסה להגיע לאיזושהי תמונה שתהיה קרובה ככל האפשר לאיך שהשיר צריך בסופו של דבר להשמע. מהר יכול להיות בין חצי שעה לשעתיים… אני משתדל ללכת לא על שלמות ודיוק אלא על אמירה מוסיקלית – רגשית. שדברים יזוזו, שהגרוב יקרה, שהסיפור יעבור, שהזמר/ת ירגשו… כאשר אני מרגיש שפחות או יותר הגעתי למשהו נכון, מתחילה העבודה הקשה והארוכה של לדייק את זה. לכוון קומפרסיות, לאזן תדירויות וכו'.

בשלב הזה חשוב לזכור שכל עיבוד שתעשה לצליל עלול להקטין ולסרס אותו. לעתים זה בדיוק מה שאתה רוצה, אבל לרוב לא… המנעות מעבודה ממושכת מדי במצב "סולו" עוזרת מאד במניעת עיבוד צליל מוגזם או מיותר. השלב האחרון הוא לחזור להתחלה. לחפש את הריגוש. להיות יצירתי. להמציא דברים שיתפסו את האוזן. לדאוג לדינמיקה וגם – לוודא שהעסק מרגיש מספיק מסודר וגמור. שום דבר לא קופץ מדי החוצה, מפריע או מעצבן.


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.