» «
הריון בסיכון
מה הסממנים והסיכונים של דליפת מי שפיר ואיך מגלים זאת בזמן?



דליפת מי שפיר בשבוע מוקדם של ההיריון יכולה להיות בעייתית ומחייבת מנוחה וטיפול אנטיביוטי על מנת למנוע לידה מוקדמת, עם זאת, ברוב המקרים הסיבה העיקרית לרטיבות בתחתונים בהריון אינה דליפת מי שפיר, אלא שתן הנובע מבעיית שליטה קלה או הפרשות נרתיקיות. אם מדובר ברטיבות חד פעמית שחלפה רוב הסיכויים שאין זו דליפת מי שפיר. אחרת, במידה והרטיבות נמשכת כמה ימים מומלץ לבדוק את הנושא.

ראשית, יש לשים לב האם יש חום גבוה. אחד הסיכונים הנובעים במקרה של ירידת מי שפיר הוא זיהום המוביל לעלייה בחום. במידה ואין חום אין צורך להילחץ ולהגיע בדחיפות לרופא.

כיום קיימות מספר בדיקות לשלילת דליפת מי שפיר, שהראשונה בהן היא בדיקת רופא בהסתכלות ובמקביל אולטרסאונד הבודק את כמות מי שפיר. בדיקת אולטרסאונד בה כמות מי השפיר תקינה אינה שוללת לחלוטין ירידת מי שפיר ובהנחה שהחשד גדול ישנן בדיקות נוספות. בדיקת רמת חומציות (PH) למשל, מאתרת האם קיימת בסיסיות או חומציות בנרתיק. היות ומי השפיר הם בסיסיים והנרתיק הוא חומצי, אם מוצאים בסיסיות בולטת בנרתיק ניתן להניח שדלפו מי שפיר.
בנוסף, ניתן להחדיר חומר עם צבע למי השפיר ולראות את ירידת המים. אופציות נוספות היא בדיקת הפרשות נרתיקיות באמצעות מיקרוסקופ או ערכת בדיקה לא פולשנית וחדשה המכילה פדים המאבחנים את מקור הרטיבות. במידה ואכן הרטיבות היא מי שפיר, היא תשנה את צבע הפס על הפד. הערכה נמצאת בשימוש כיום ברוב חדרי המיון בארץ, ניתן לרכוש את הערכה גם באופן עצמאי ולבצע את הבדיקה בבית, דבר שיחסוך את הבהלה ואת הפניה לרופא או למיון הגוררת טרטור ועלויות נלוות. לאחר השימוש בפד בבית, ניתן להגיע אל הרופא עם הפד ולהציג בפניו את תוצאות הבדיקה העצמית המחזקות את האבחנה. בדיקה שתוצאותיה שליליות מרמזת בסבירות די גבוהה על אובדן שתן ומרגיעה את האישה עד הגעתה אל הרופא המטפל.

יש לזכור, כי החשיבות של הבדיקות הללו באה לידי ביטוי כשקיים ספק ולא כשיש ירידת מים חזקה מאוד, אז מומלץ לפנות ישירות לחדר לידה ולא למרכז לבריאות האישה.

הכותב הוא ד"ר משה זלוצובר, גניקולוג ואנדוקרינולוג מבית חולים רמב"ם
מחזור
איך להקל על כאבי מחזור וסימפטומים נוספים של התסמונת הקדם-ווסתית?



הנה כמה טיפים להקלה על התסמונת הקדם-ווסתית אצל נשים:

1. הרבי במזון עם ויטמין B6 ועם פחמימות מורכבות (לחם, דגנים ופסטה, טוב למצב הרוח) וגם מזונות עשירים בסידן.

2. יותר מזון עשיר במגנזיום (מקל על כאבי שרירים, כאבי גב וכאבי ראש).

3. הקטיני את צריכת המלח (מקטין נפיחות).

4. שתי הרבה בירה שחורה ופחות קפאין ואלכוהול, ובכלל, שתי הרבה!

5. הרבי בספורט וכושר.


כמובן שכל טכניקות ההרגעה הידועות (ראי בתגית "הרגעה") יסייעו גם הן בהפחתה של הלחץ והעצבנות.
דיכאון לאחר לידה
מה חשוב לדעת על דיכאון לאחר לידה וכיצד נזהה אותו?


הנה סימנים שונים לזיהוי דיכאון לאחר מידע ומידע חשוב אודותו:

1. מתי מופיע - לרוב דיכאון לאחר לידה מופיע בחודשים הראשונים לאחר הלידה, אך הוא יכול להופיע עד שנה לאחריה ואף בזמן ההריון.

2. נורות אדומות - תחושות רבות של עייפות ודכדוך משותפות לרבות מהיולדות, נורה אדומה צריכה להידלק לאישה או לסביבתה הקרובה באם התחושות הללו מתמשכות מעבר לשלושה שבועות ומתלווים אליהן ירידה בתפקוד יומי יומי, חוסר הסבלנות לתינוק או לילדים הנוספים, התקפי בכי או הסתגרות.

3. תסמינים נוספים - חוסר תיאבון או אכילת יתר, שינה מוגזמת או קשיי הירדמות, קושי בקבלת החלטות, קושי להתרכז, חוסר עניין והנאה מדברים שבעבר גרמו להנאה, בכי, מחשבות על מוות ו/או פגיעה עצמית - אם סימן אחד או יותר מופעים מעל לשלושה שבועות יש לפנות לעזרה, גם אם היולדת מתנגדת לכך ומנסה לשכנע את הסובבים אותה שהכל תקין.

4. מערכות יחסים - התרחקות מבן הזוג, משפחה או חברים יכולה גם להראות על תסמיני דיכאון כאשר היא מוקצנת.

5. למי זה קורה - חשוב מאוד לדעת שאין קשר לגיל, מוצא, עדה, מצב כלכלי, רקע נפשי או איזה הריון זה (ראשון, שני, שלישי וכו...). כל אישה באשר היא אישה החווה הריון ולידה עלולה לחוות דיכאון מסוג זה.

6. הסוואה והסתרה - נשים רבות באינטראקציות חברתיות או רפואיות (טיפת חלב לדוגמה) יסתירו רגשות שליליים כלפי תינוקן או תחושות יאוש ודיכאון בגלל הבושה. הן יראו במיטבן כשהן יוצאות, אך בעודן בבית עלולות להזניח עצמן מאוד.

7. קבלת עזרה - ישנה עזרה יעילה במקרים של דיכאון אחר לידה וכדאי מאוד לפנות בהקדם האפשרי לפסיכולוגים או רופאי משפחה. דיכאון מסוג זה עלול להימשך תקופה ארוכה וככל שתקדימו לטפל בו כך יוקל לכן. על הסביבה להיות עירנית ורגישה ולהעניק סיוע במקרה הצורך.
תזונה
מאיזה מזון כדאי להמנע כשיש וסטיבוליטיס?



לסובלות מוסטיבוליטיס (דלקת מבוא העריה), כדאי להמנע מסוגי מזונות רבים העשויים להקל על הבעיה. יש לציין שדיאטה זו אינה קלה כי היא אוסרת על מזונות הנחשבים בסיסיים אצל רבים מאיתנו:

1. הימנעות מהירקות הללו: בטטות, שעועית, במיה, חצילים, פלפל ירוק, תרד, חסה, גזר, קולרבי וכמה שפחות עגבניות.

2. הימנעות מהפירות הללו: אוכמניות, פטל, מנדרינות, תות, תאנים, ענבים עם חרצנים. כמות מועטה בלבד של תפוזים, אגסים, משמש ושזיפים.

3. הימנעות מהמשקאות הללו: מיצי הדרים, מיץ אוכמניות, מיץ עגבניות, קקאו, בירה. כמות מעטה של קולה מותרת.

4. הימנעות מהמוצרים הבאים: בוטנים, חמאת בוטנים, סרדינים, שוקולד, מרק עגבניות, נבט חיטה, בוטנים, שקדים, אגוזים, כמות מועטה בלבד של פלפל שחור.

בריאות האישה

מחזור
מהם התסמינים של התסמונת הקדם-ווסתית?



אישה במחזור היא אישה אחרת, שהתנהגותה לא רגילה. את זה כולם מכירים. ואכן, התופעה של התסמונת הקדם-ווסתית, ששיאה בגילאי 20-30 ושמתרחשת בזמן שלפני תחילת המחזור, כוללת תסמינים, שביניהם בולטות התופעות הבאות:

סימפטומים גופניים - נפיחות, בצקות, כאבי ראש, רגישות בחזה, כאבי גב, קשיים בשינה, עייפות.

מצבי רוח - לחץ, עצבנות, רגשנות, רגישות יתר, נטייה לבכי ואפילו דיכאון.

בעיות ריכוז - ריכוז נמוך, מיקוד פגום, שיכחה ובלבול.

שינויי אכילה - בחילות שיכולות להיות חזקות, תיאבון מופחת, צורך בפחמימות מתוקות.
אלכוהול
האם אלכוהול מסוכן יותר לנשים ולמה?



כן. נשים עלולות להיפגע יותר מגברים מהנזקים שגורמת שתיית אלכוהול מהסיבות הללו:

1. משקל - נשים לרוב שוקלות פחות מגברים ונפח הדם שלהם קטן יותר. מסיבה זו כמות האלכוהול שהן תשתנה תשפיע עליהן יותר מאשר על גברים.

2. נטרול האלכוהול - לנשים יש רמה נמוכה יותר של האנזים המפרק את האלכוהול ומסיבה זו רמה גבוהה יותר של אלכוהול מגיעה למוחן.

3. התמכרות - הגעת רמות גבוהות של אלכוהול למוח גורמת להתמכרות וזו הסיבה שהן מתמכרות מהר יותר מגברים.

4. דחייה טיפול בהתמכרות - נשים חוששות או מתביישות לפנות לעזרה בשל התמכרות לאלכוהול בהשוואה לגברים ולרוב דוחות את הפנייה לעזרה, מה שגורם להן לנזקים בריאותיים חמורים.

5. דיכאון - נשים סובלות מדיכאון עקב שתיית אלכוהול יותר מגברים.

6. פגיעה בפעילות ההורמונים - ההורמונים הנקביים (אסטרוגן, לדוגמה) נפגעים משתיית אלכוהול. מסיבה זו עולה הסיכון לסרטן השד ופוגע בפוריות ואף בקיצור שנות הפוריות.

7. נזק ללב - נמצא כי שתיית אלכוהול מתונה מסייעת לגברים בשמירה על בריאות הלב בעוד שאצל נשים היא פוגעת בו.

8. מסוכן לעובר - ההמלצה היא להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול בזמן כל ההריון, מאחר והוא מגיע דרך השלייה אל מוח העובר ועלול לגרום לו לנזקים. נמצא שלילדים שנמצאו פגועים משתיית אלכוהול של אמם במהלך ההריון יש מוח קטן יותר.
כאבי מחזור
מה זה אנדומטריוזיס ואיך מטפלים בו?


אנדומטריוזיס היא מחלה נשית הנובעת מהשתרשות רקמה דמויית רירית הרחם מחוץ לחלל הרחם. המחלה כרוכה בכאבים עזים בזמן המחזור החודשי, משפיעה רבות על ירידה באיכות החיים, בסיכון לפגיעה בפריון ובאיברים הפנימיים. רצוי להיבדק כמה שיותר מוקדם ולא להמתין שנים, כי לאיחור באיבחון עלולות להיות השלכות לא פשוטות.

אלו התסמינים היכולים להעיד על אנדומטריוזיס:

1. כאבים עזים בזמן המחזור החודשי, עד כדי השבתת כל פעילות

2. דימום מפי הטבעת

3. הפרעות במערכת העיכול

4. דחיפות במתן שתן

5. כאבי גב

6. כאבים בקיום יחסי מין

7. אי פריון

הטיפול באנדומטריוזיס משלב טיפול הורמונלי וכירוגי (ניתוחים לפרוסקופים מתקדמים), ייעוץ תזונתי ועוד.
לידה
איפה יש מרפאה למניעת לידות מוקדמות?



מרפאה למניעת לידות מוקדמות נמצאת בביה"ח איכילוב בתל אביב, שם ניתן לקבל יעוץ ולבצע בדיקת צפי מיוחדת (כזו שלא מתבצעת כחלק משאר הבדיקות השגרתיות בהריון) ללידה מוקדמת. למרות שקשה למנוע לידה מוקדמת במקרים רבים ניתן לעכב אותה, תוך אשפוז האישה ההרה לצרכיי השגחה ומתן טיפול תרופתי להבשלת ריאות העובר (טוב במיוחד לנשים בסיכון גבוה ללידה שכזו). חשוב לציין שהטיפול והייעוץ המרפאה הם בחינם ואין צורך בהפניית רופא מטפל או טופס 17, אך הייעוץ הניתן שם אינו מחליף מעקב של הרופא המטפל. לפרטים: 03-6974000.


ווגינה
איך לטפל בווגינה בגיל המעבר?


נשים רבות בגיל המעבר סובלות מיובש בוואגינה, מה שמקשה על קיום יחסים וגורם אי נוחות ואף כאב. הנה כמה דרכים לשמירה על הוואגינה בגיל המעבר:

1. שמני את האיזור מדי בעזרת שמן קוקוס או שמן זית או בכל תכשיר סיכוך אחר ליחסי מין.

2. חשוב לבחור תכשירים ללא בישום ולשלבם עם תכשיר הורמונלי מקומי, לרוב קרמים המכילים אסטורגן.

3. כדאי לדעת שהקרמים לסיכוך מבוססים על מים, סיליקון או שמן. רוב הנשים מעידות שתכשירי הסיליקון הכי יעילים עבורן. יש לנסות ולבדוק מה עובד בשבילך.

4. הימנעי משימוש במגבונים וחומרי ניקוי עם PH גבוה. השתמשי רק בסבונים עדינים, כמו אלו המיועדים לניקוי הפנים.

5. כדאי להימנע מהסרת שיער הערווה, שכן הוא מסייע בשמירה על לחות האיזור.
מהם התסמינים לסרטן צוואר הרחם?


לסרטן צוואר הרחם ולטרום סרטן צוואר הרחם אין תסמינים מיוחדים, וכאשר מופיעים תסמינים זהו כבר בדרך כלל שלב במחלה עצמה, אולם רק בדיקה של רופא תוכל לאשר זאת. הנה 3 תסמינים המצביעים על כך:

1. דימום מהנרתיק שלא בזמן המחזור החודשי.

2. דימום חזק מהרגיל וחריג בזמן המחזור.

3. כאב בזמן קיום יחסי מין.
מהי תסמונת קדם ווסתית?


תסמונת קדם ווסתית (PMS), היא תסמונת הנגרמת כתוצאה משינוי רמות ההורמונים סביב זמן הגעת הווסת, והיא מתבטאת בסימפטומים שונים פיסיים ורגשיים, לעיתים יחד ועיתים לחוד. ניתן לסבול לדוגמא עצבנות יתר, רגשנות יתר עד נטייה לבכי ומכאובים שונים כמו כאבי ראש, רגליים, התכווצויות באיזור הרחם והופעת פצעונים על העור. התסמינים מופיעים לרוב עד חמישה ימים לפני המחזור החודשי ולרוב הם נעלמים במהלכו.
כמה זמן לאחר ההנקה ניתן לעשות ניתוח להגדלת חזה?



בכדי לבצע ניתוח להגדלת חזה לאשה שסיימה להניק, יש להמתין לפחות חצי שנה מסיום ההנקה ועד לביצוע הניתוח.

בכל מקרה, חשוב לוודא לפני הניתוח שאין כלל הפרשות חלב מהשדיים, שכן הדבר עלול לגרום לזיהום בזמן הניתוח.
כל כמה זמן יש לעשות בדיקה לסרטן צוואר הרחם?


נשים עד גיל 65 צריכות לעשות בדיקה לגילוי סרטן צוואר הרחם כל שלוש שנים ולאחר גיל 65 לפי המלצת הרופא המטפל.


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.